Často se sama sebe ptám co budu vařit. Poznáváte se taky žejo? 😊
Nějak pro tuhle příležitost vznikl u nás doma úplnou náhodou tenhle recept. Máte ho raz dva hotový a oslní chuťový pohárky kde komu!
Mimo části tohoto receptu jako je příprava trhaného masa a pečených paprik, kterou popisuji níže v postupu, jsem se rozhodla podrobně rozepsat, jak se to vlastně má se správnou přípravou té rýže.
Jak správně uvařit rýži?
- OMÝVÁNÍ RÝŽE
– Proč se rýže před vařením proplachuje? Rýže obsahuje škrob, aby měla správnou, chutnou konzistenci a nelepivou konzistenci, je třeba ji propláchnout i opakovaně.
– Rýži omývejte tak, že ji nasypte do jemného cedníku, který ponoříte do hrnce s vodou a krouživými pohyby rukou rýží prohrábnete. Poté stačí už jen zdvihnout cedník a proces opakovat ideálně ještě 2x, aby nebyla voda kalná. - VAŘENÍ RÝŽE
– Přidejte propláchnutou rýži a vodu do hrnce v poměru 1 odměrka suché rýže na 1,5 odměrky vody.
– Přiveďte k varu a poté stáhněteě na menší udržovací plamen, přikryjte pokličkou a vařte 15 minut.
– Po 15 minutách odeberte hrnec z vařiče a nechte ho stále zakrytý poklicí dalších 10 minut. Rýže se v páře dodělá.

Recept na trhané kuřecí maso s pečenými paprikami a jasmínovou rýží
Ingredience
- 500 g kuřecí prsa bez kosti
- 1 ks větší cibule
- 2 lžičky uzené papriky
- 3 ks paprika já použila žlutou i červenou
- 2 lžíce balsamico
- 2 lžíce olivový olej
- 240 g jasmínová rýže
- 1 lžíce másla
- jarní cibulka zelená část
- sezam na posypání
- sůl, pepř
Instrukce
- Předehřejte si troubu na 200 °C.
- Kuřecí prsa osolte, v hrnci rozpalte olej a obě prsa opečte dozlatova z obou stran. Prsa dejte stranou a na jejich výpeku pomalu na středním ohni smažte nakrájenou cibuli také dozlatova.
- Přidejte uzenou papriku a promíchejte.
- Přidejte kuřecí prsa a podlijte je vodou tak, aby byly ponořené. Přikryjte poklicí a vařte na mírném ohni 40 minut. Je třeba to občas kontrolovat, aby se vám všechno voda neodpařila a nezačalo se to pálit.
- Očistěte papriky, nakrájejte je na větší kostičky a dejte do menší zapékací mísy. Přidejte olivový olej, balsamico, trochu soli, promíchejte a pečte cca 30 minut v troubě při 200 °C. (zhruba po 15 minutách promíchejte a dejte dopéct). Hotové papriky by měly být tak akorát na skus.
- Dejte vařit rýži. U jasmínové rýže si pamatujte poměr rýže a vody 1,5 hrnku vody na 1 hrnek suché rýže.Postup jak správně vařit rýži popisuji v úvodu tohoto receptu. Do hotové ještě teplé rýže přidejte lžíci másla, kterou nechte rozpustit a promíchejte.
- Finálně by vám mělo po 40 minutách zůstat cca 1,5 dcl svařené tekutiny, která se bude ještě hodit.
- Uvařená kuřecí prsa začněte trhat pomocí dvou příborových vidliček. Výpek, který zbyl po vaření přimíchejte do natrhaných prsou, ať jsou krásně šťavnatá a mají chuť.
- Trhané kuřecí maso podávejte s rýží, pečenými paprikami, jarní cibulkou a sezamem.
Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!
Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!
Vážně se dozvídám až ve svých 31 letech, jak se vaří rejže? 😀 Díky, vyzkoušim.
Haha, nikdy není pozdě!
Super twist obyčejného kuřete na paprice. Ale oproti obyčejnému kuřeti na paprice si toto vaše chuťové pohárky naprosto vychutnají.
Pavle, díky! Mám radost, že chutnalo. 🙂