Jak si připravit trhané kuřecí maso a pečené papriky s jasmínovou rýží?

Často se sama sebe ptám co budu vařit. Poznáváte se taky žejo? 😊
Nějak pro tuhle příležitost vznikl u nás doma úplnou náhodou tenhle recept. Máte ho raz dva hotový a oslní chuťový pohárky kde komu!

Mimo části tohoto receptu jako je příprava trhaného masa a pečených paprik, kterou popisuji níže v postupu, jsem se rozhodla podrobně rozepsat, jak se to vlastně má se správnou přípravou té rýže.

Jak správně uvařit rýži?

  1. OMÝVÁNÍ RÝŽE
    Proč se rýže před vařením proplachuje? Rýže obsahuje škrob, aby měla správnou, chutnou konzistenci a nelepivou konzistenci, je třeba ji propláchnout i opakovaně.
    – Rýži omývejte tak, že ji nasypte do jemného cedníku, který ponoříte do hrnce s vodou a krouživými pohyby rukou rýží prohrábnete. Poté stačí už jen zdvihnout cedník a proces opakovat ideálně ještě 2x, aby nebyla voda kalná.
  2. VAŘENÍ RÝŽE
    – Přidejte propláchnutou rýži a vodu do hrnce v poměru 1 odměrka suché rýže na 1,5 odměrky vody.
    – Přiveďte k varu a poté stáhněteě na menší udržovací plamen, přikryjte pokličkou a vařte 15 minut.
    – Po 15 minutách odeberte hrnec z vařiče a nechte ho stále zakrytý poklicí dalších 10 minut. Rýže se v páře dodělá.
5 z 4 hodnocení

Recept na trhané kuřecí maso s pečenými paprikami a jasmínovou rýží

Počet porcí 4
Čas přípravy 1 hodina

Ingredience

  • 500 g kuřecí prsa bez kosti
  • 1 ks větší cibule
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 3 ks paprika já použila žlutou i červenou
  • 2 lžíce balsamico
  • 2 lžíce olivový olej
  • 240 g jasmínová rýže
  • 1 lžíce másla
  • jarní cibulka zelená část
  • sezam na posypání
  • sůl, pepř

Instrukce

  • Předehřejte si troubu na 200 °C.
  • Kuřecí prsa osolte, v hrnci rozpalte olej a obě prsa opečte dozlatova z obou stran.
    Prsa dejte stranou a na jejich výpeku pomalu na středním ohni smažte nakrájenou cibuli také dozlatova.
  • Přidejte uzenou papriku a promíchejte.
  • Přidejte kuřecí prsa a podlijte je vodou tak, aby byly ponořené. Přikryjte poklicí a vařte na mírném ohni 40 minut. Je třeba to občas kontrolovat, aby se vám všechno voda neodpařila a nezačalo se to pálit.
  • Očistěte papriky, nakrájejte je na větší kostičky a dejte do menší zapékací mísy. Přidejte olivový olej, balsamico, trochu soli, promíchejte a pečte cca 30 minut v troubě při 200 °C. (zhruba po 15 minutách promíchejte a dejte dopéct). Hotové papriky by měly být tak akorát na skus.
  • Dejte vařit rýži. U jasmínové rýže si pamatujte poměr rýže a vody 1,5 hrnku vody na 1 hrnek suché rýže.
    Postup jak správně vařit rýži popisuji v úvodu tohoto receptu. Do hotové ještě teplé rýže přidejte lžíci másla, kterou nechte rozpustit a promíchejte.
  • Finálně by vám mělo po 40 minutách zůstat cca 1,5 dcl svařené tekutiny, která se bude ještě hodit.
  • Uvařená kuřecí prsa začněte trhat pomocí dvou příborových vidliček. Výpek, který zbyl po vaření přimíchejte do natrhaných prsou, ať jsou krásně šťavnatá a mají chuť.
  • Trhané kuřecí maso podávejte s rýží, pečenými paprikami, jarní cibulkou a sezamem.

Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!

Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!

Komentáře

  1. Marcela P. says:

    5 stars
    Vážně se dozvídám až ve svých 31 letech, jak se vaří rejže? 😀 Díky, vyzkoušim.

    1. 5 stars
      Haha, nikdy není pozdě!

  2. 5 stars
    Super twist obyčejného kuřete na paprice. Ale oproti obyčejnému kuřeti na paprice si toto vaše chuťové pohárky naprosto vychutnají.

    1. 5 stars
      Pavle, díky! Mám radost, že chutnalo. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Zavřít
Cook & Write with ♥️. Eatonomy © Copyright 2020. All rights reserved.
Zavřít