Boloňská omáčka:Nasekejte si cibuli a česnek najemno. Dejte větší pánev na střední plamen, přidejte olej, nasekanou cibuli i česnek a osmažte do měkka. Vmíchejte maso a nechte zhnědnout. Poté přidejte rajčata, rajčatový protlak, víno, bazalku, sůl a pepř. Celou směs přiveďte k varu, občasně míchejte a nechte vařit na mírném ohni 25 minut.
Sýrová omáčka:V nepřilnavém hrci nechte rozpustit máslo a pak vmíchejte mouku. Cca 1-2 minuty nechte za stálého míchání smažit. Postupně přidávejte mléko, přiveďte k varu a stále míchejte, dokud omáčka nezhoustne a její konzistence není hezky jemná bez hrudek.Na závěr přidejte muškátový oříšek. Omáčku přemístěte z ohně, vmíchejte 150 g nastrouhaného čedaru a míchejte, dokud se nerozpustí.
Zapněte troubu na 180°C. Do zapékací mísy přidejte jako první část boloňské omáčky, na to sýrovou omáčku a pak až těstoviny. Vrstvy opakujte, dokud vám nedojdou omáčky. Ukončete vrstvou boloňské omáčky a zasypte zbytkem nastrouhaného sýra.
Pečte v předáhřáté troubě na 180°C 30 minut. Vyndejte a zasypte zbytkem nastrouhaného čedaru, pak dejte ještě na dalších 5-10 zapéct.