90ggervais případně nahraďte jiným tvarohovým sýrem - Lučina, Philadelpia apod.
1lžícemajonézy
1lžičkaplnotučné hořčice
sůl, pepř
Instrukce
Vajíčka vyndejte alespoň hodinu před vařením z lednice do pokojové teploty. Když je dáte hned po vyndání z lednice do vroucí vody, hrozí, že vám popraskají.
Dejte vařit vodu, jakmile je voda vroucí, dejte si vždy jedno vejce na lžíci a ponořte ho opatrně do vody.
Vařte 7-8 minut. Jakmile se vejce dovaří, slejte horkou vodu a hrnec naplňte vodou studenou. Vajíčka se tak ochladí, nebudou se dál vařit a budou se lépe loupat.
Vychladlá vajíčka oloupejte a v misce rozmačkejte najemno pomocí vidličky. Přidejte gervais, hořčici, majonézu a zamíchejte. Dle chuti dosolte a dopepřete.
Podávejte na čerstvém pečivu ideálně s pažitkou, nebo jarní cibulkou.
Poznámky
Jak poznáte, jestli jsou vejce čerstvá?Buď podle datumu spotřeby na obalu vajec, nebo ponořením vajíčka do sklenice s vodou.Čím starší je vejce, tím se drží výš ve vodě. Vajíčko, které se usadí na dně sklenice, je čerstvé. Obsahuje totiž hodně vody, kterou "stárnutím ztrácí". Méně čerstvé vajíčko se drží ve vodě špičkou dolů blíže ke dnu slenice, Takové vajíčko je určěné už k rychlé spotřebě, ale ještě se dá konzumovat.Staré - zkažené vejce se tak logicky drží na hladině vody, protože stářím ztratilo hodně vody a obsahuje mnoho vzduchu, je tedy o dost lehčí. Takové vejce nekonzumujte.