10kscelých krevet pro jednodušší postup můžete nahradit loupanými
2hrnečkyneuvařené rýže Bomna
1/2kscitron
1kssměsi koření na paellupřípadně si připravte svojí (2 lžičky sladké uzené papriky, 1/4 lžičky šafránu, 1 lžička soli)
hladkolistá petrželna dozdobení
Instrukce
Na malé kousky si nakrájejte papriku a chorizo.
Do paella pánve přidejte olivový olej a krevety (krevety před tepelnou úpravou nařízněte po délce jejich hřbetu a otočenou lžičkou vyjměte střívko - po tepelné úpravě zhořkne, případně volte už oloupané krevety). Smažte z obou stran tak dlouho, dokud trošku nezačnou růžovět -cca 6 minut. Poté je dejte stranou z pánve.
Do pánve přidejte chorizo a smažte 2 - 3 minuty.
Přidejte hrášek s čerstvou paprikou a míchejte, dokud nezačnou lehce hnědnout. Poté přidejte česnek a rajčata - vařte přibližně 8 minut, dokud se neodpaří přebytečná voda.
Přidejte koření do paelly (šafrán, uzenou papriku a sůl), promíchejte a pak přidejte rýži, kterou opravdu krátce oprahněte se směsí na pánvi. Poté přilejte vývarem tak, aby byla rýže ponořená a vařte na středním ohni cca 15 minut. Postupně přilévejte i vývar.
S rýží NEMÍCHEJTE, paella je známá díky svým křupavým kůrkám, které se postupně přichytávají ke dnu a stěnám pánve při odpařování tekutiny. Pozor jen, ať to nespálíte - uberte případně na teplotě.
Jakmile bude rýže skoro uvařená, nechte odpařit všechnu zbylou vodu. Paella se nemá konzistencí vůbec podobat italskému risottu, má být suchá.
Dozdobte krevetami, hladkolistou petrželí a měsíčky citronu.
Poznámky
Suroviny na tento recept mi v rámci barteru poskytl eshop eDelikatesy.cz.Eshop nabízí široký výběr velice kvalitních delikates ze Španělska. Já jsem ochutnala bílé víno AT Roca Costers, D.O. Penedés, které bylo skvěle napárované k paelle.Ještě jednou děkuji!