V míse zpracujeme rukou mouku a máslo, nakrájené na menší kousky. ( Těsto se zatím uplně nespojí.)
Přidejte sůl, vodu a zapracujte. Mělo by vám vzniknout nelepivé, hladké těsto. Pokud lepí, přidejte trošku vody. Zpracované těsto dejte alespoň na 30 minut odpočinout do ledničky.
Zapněte troubu na 200°C.
Vymažte si formu máslem. (Já použila kulatou formu o průměru 25 cm.)
Vyndejte odpočinuté těsto z lednice a vyválejte ho na pomoučněné ploše do kruhu. Měli byste vyválet o cca 5 cm větší kruh z každé strany, než jaký máte průměr vaší formy (kvůli okrajům). Tloušťka těsta by měla být cca 0,5 cm.
Těsto dejte do formy a pořádně ji vyplňte tak, že těsto trošku přečuhuje nad její okraje.Těsto propíchejte vidličkou, aby vám při pečení nevznikly vzduchové bubliny a přikryjte ho pečícím papírem. Na pečící papír vysypte po celé ploše formy nějaké luštěniny jako zatížení (čočku, fazole).
Pečte 12 minut v předehřáté troubě. Z předpečeného korpusu sundejte pečící papír s luštěninami a dejte péct na dalších 8 minut, dokud nezezlátne.
Během pečení si připravujte náplň. Nakrájejte slaninu na menší kousky a restujte ji na středním plameni, dokud nepustí tuk a nebude křupavá. Poté přidejte pórek a restujte přibližně 5 minut. (Pórek restujte na menším až středním plameni, může se stát, že ho při větším žáru rychle spálíte a zhořkne.)Ve větší míse smíchejte vejce se smetanou, solí, pepřem a muškátovým oříškem - ochutnejte, aby to bylo tak akorát slané. Mějte na paměti, že vám náplň ještě trochu "dosolí" slanina a sýr, protože obsahují sůl také.Přidejte nastrouhaný sýr, orestovanou slaninu s pórkem a zamíchejte. Pokud máte doma čerstvé bylinky, třeba petržel - také je přidejte do náplně.
Připravenou směs rovnoměrně nalijte na korpus a dejte péct na přibližně 15 minut při 200°C. Pečte do zlatova.Upečený quiche nechte po upečení alespoň 5 minut odpočinout, než začnete krájet.