Jako první si vyndejte máslo z lednice a s receptem nezačínejte dříve, než bude mít pokojovou teplotu.
Smetanu nalejte do hrnce, ve kterém nebudete dělat karamel a přiveďte ji k varu.
Cukr dejte do hrnce a na středním-menším plameni zahřívejte - nemíchejte, počkejte, než se cukr sám rozpustí. Ale hrnec hlídejte, ať se nedostane cukr do příliš velké teploty a nezačne se připalovat. Pokud se i tak bojíte, že se připálí, použijte stěrku a karamel začnete míchat. Udělají se vám tam sice hrudky, ale než nalejete karamel do skleniček, můžete ho lít přes sítko.Toto celé bude trvat 3-5 minut.
Jakmile se karamel rozpustí, přidejte tam za stálého míchání ohřátou smetanu a nechte cca minutu povařit. Hrnec vyjměte z plotny.
Přidejte sůl, kapku vanilkového aroma a důkladně promíchejte.
Přidejte máslo a tyčovým mixérem rozmixujte. Měla by vzniknout krásně hladká konzistence.Pokud ne, přelejte karamel přes sítko, než ho budete dávat ještě teplý do skleniček.
Skladujte v lednici, kde karamel můžete mít klidně měsíc.