Rozehřejte si troubu na 180°C. Rozpusťte si máslo, poté nechte chvilku chladnout.
Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou.
V míse vyšlehejte vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem. Postupně přilévejte rozpuštěné máslo.
Vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Nakonec přidejte mléko a pořádně zamíchejte v jednolitou hmotu bez hrudek.
Odeberte 1/3 těsta do jiné mísy a přimíchejte kakao.
Do vysypané formy nalejte 1/2 světlého těsta, poté těsto s kakaem a nakonec zbytek světlého těsta.
Bábovku pečte 45 minut. Její propečenost vyzkoušejte špejlí - pokud na špejli zůstane těsto, pečte dál. Pokud se na špejli těsto už nelepí - bábovka je hotová.
Po upečení nechte bábovku chvilku chladnout a poté jí vyklopte. Dělá se to tak, že na bábovku ve formě položíte velký talíř. Talíř i formu pevně uchopíte a opatrně otočíte formu vzhůru. Bábovka pak sama povolí a zůstane na servírovacím talíři.
Poleva
V malém hrnci přiveďte k varu smetanu.
Do teplu vzorné misky přidejte nalámanou čokoládu s máslem a přelijte vroucí smetnou. Promíchejte dohladka a nechte 1-2 min odpočinout.
Hotovou polevou pak přelijte vychladlou bábovku.
Navrch můžete libovolně dozdobit, já použila drcené kešu oříšky.