Smíchejte 1 lžíci cukru s vlažným mlékem (kolem 30-35°C, aby mohly kvasinky hezky pracovat) a rozdrobeným droždím do vysoké nádoby. Přikryjte nádobu utěrkou, nechte cca 30-40 minut stranou při pokojové teplotě a nechte vzejít kvásek.
Do mísy přidejte mouku, zbytek cukru, žloutky, rozehřáté máslo a promíchejte.
Přidejte vzešlý kvásek a zadělejte těsto hnětací metlou v jednotné hladké těsto.
Těsto pomoučte přibližně hrstkou mouky, ať neosychá. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu.
Vykynuté těsto dejte na pracovní plochu posypanou moukou a vyválejte ho na 1,5 cm vysoký plát.
Nyní vykrajujte pomocí vykrajovátka na donuty kolečka. (já ho mám z Tescomy a vřele doporučuji). Pokud nemáte vykrajovátko, vykrajujte pomocí skleničky, ve středu pomocí nějaké prázdné lahve od vína nebo pet lahve.
Vykrojené donuty nechte na místě ještě dalších 15 minut kynout. A zatím si připravte pánev s velkým množstvím oleje.
Pokud budete chtít donuty obalovat jen v cukru se skořicí, připravte si směs před smažením, protože je třeba je obalit ještě horké, aby se posyp na donuty přichytil. Pokud budete máčet v čokoládě podle receptu, stačí až po vychladnutí donutů.
Donuty dejte opatrně do pánve s rozpáleným olejem asi po 3 - 4 kusech najednou, smažte z každé strany maximálně 2 minuty do zlatova. Ono se to nezdá, ale je to pak velmi rychlý proces, tak opatrně. Hotové donuty odkládejte na papírové utěrky, které pohltí přebytečný tuk.
Poleva
Nalámejte čokoládu na kousky, přidejte mléko, máslo a holandské kakao. Za stálého míchání na mírném plameni nechte rozpustit.
Pak už jen stačí donuty v polevě namočit a dozdobit.
Poznámky
Druhů polev a dekorací je nesčetné množství, avšak základní recept na těsto bývá většinou stejné a obměňují se především zmíněné polevy a dekorace.