Jako první dejte do hrnce 1 litr studené vody, přidejte koření do nálevu (bobkový list, hořčičné semínko, nové koření) a přivěďte k varu.
Očistěte zeleninu a nakrájejte jí. Cibuli na měsíčky, papriku na proužky, okurku, česnek a chilli na kolečka.
Nálev, který máte připravený dochuťte octem, cukrem a solí. Přidávejte vše postupně po menších dávkách a ochutnávejte. Finální chuť by měla být výrazně sladkokyselá jako lák od okurek. Ovšem každý to máme radši trošku jinak intenzivní. :-)
Nakrájenou zeleninu naskládejte do čistých sklenic do plna. U verze s paprikou jemně prokládejte česnekem a přidejte 5-6 koleček chilli papričky.
Naplněné sklenice zalijte do plna horkým lákem.
Očistěte vršek sklenic, pevně je zavřete víčkem a otočte dnem vzhůru. (ideální je zeleninu něčím zatížit)
Sklenice nechte dnem vzhůru do vychladnutí. Po té uchovávejte v chladném místě - lednici alespoň 4 celé dny a pak můžete ochutnávat!
Takto připravenou zeleninu můžete skladovat v lednici i měsíc.