Mrkev a petržel nakrájejte na velké kusy cibuli překrojte na poloviny. Zeleninu neloupejte, pouze případně omyjte od nečistot, zbytek se převaří a ze slupek získáte nejsilnější chuť a barvu.
Do velkého hrnce dejte trochu oleje a zprudka osmažte maso, kosti, mrkev, kořenovou petržel a neoloupaný česnek. Udělejte to klidně na víckrát, aby všechny části krásně zezlátly. Díky tomu získá budoucí vývar krásnou barvu a výraznou chuť.
Poté do hrnce nalejte studenou vodou pepř, bobkový list a přiveďte k varu.
Nechte při mírném plameni táhnout přibližně 3-4 hodiny. Postupně pomocí lžíce sbírejte pěnu.
Hotový vývar zceďte a vylouhovanou zeleninu vyhoďte - nemá už žádnou chuť. Maso schovejte.
Vývar nechte vychladnout, na vrchu vám ztuhne přebytečný tuk z morkových kostí, který pak půjde hezky odebrat lžicí, nebo vývar ještě jednou přeceďte.
Takto připravený vývar vám v uzavřené nádobě vydrží 3-4 dny. Případně ho zmrazte a spotřebujte do 3 měsíců.
Pokud chcete vývar rovnou podávat, nakrájejte do něj oloupanou čerstvou zeleninu, kterou nakrájejte na malé kousky a přiveďte vše opět k varu i s uvařeným hovězím masem (bez kostí).
Jakmile je zelenina měkká, dosolte dle chuti, nakrájejte maso na kousky, přidejte najemno nasekanou petrželku, kdo má rád, tak i nudle.