Přidejte postupně po lžicích cukr a zašlehávejte do tuha. Ke konci přidejte škrob s citronovou kúrou a zamíchejte.
TVAR DORTU:- varianta 1: obkreslete si talíř na pečícím papíře obyčejnou tužkou. Stranu, kde jste kreslili, otočte dolů, ať vám po upečení nezůstane ze spod dortu. Těsto nandejte lžicí do kruhu a snažte se rovnat do roviny, kraje nemusí být uhlazené.- varianta 2 (viz fotka v receptu): těsto si nandejte do zdobícího sáčku s hladkou špičkou bez vroubků. Začněte z kraje kruhu dělat kuličky, které koncem tahu vždy protáhněte do tvaru slzy do středu viz. obrázek níže. Takto udělejte 2 vrstvy, aby byl dort vysoký cca 6-8 cm.Uprostřed byste měli udělat lžicí prohluběň, aby byly okraje vyšší než střed, který se bude po upečení plnit krémem.
Vložte do předehřáté trouby a sušte 3-4 hodiny, dokud není Pavlova na povrchu zcela suchá. Správná Pavlova je na povrchu křupavá, uvnitř se táhne trošku jako mashmallow. Pečení NEURYCHLUJTE zvýšením teploty, protože můžete těsto spálit, v lepším případě vám sněhově bílé těsto chytne nažloutlou / nahnědlou barvu.
Během pečení neotvírejte troubu, aby vám těsto nesplasklo. Po upečení nechte vychladnout ve vypnuté troubě. Postupným snižováním teploty v troubě se bude těsto ještě jemně dosušovat.
Po vychladnutí vyšlehejte šlehačku s moučkovým cukrem. Postupně přidávejte po lžíci mascarpone, které vždy opatrně promíchejte. Takto opakujte, dokud nepřimícháte celé mascarpone.Finálně přidejte vanilkový extrakt a naneste na korpus. Opět máte 2 varianty - buď lžicí, nebo hezky sofistikovaně zdobičkou stejným způsobem jako u varianty č.2 při práci s těstem.
Poté přidejte i ovoce s mátou a nechte alespoň hodinu před podáváním odležet v lednici. Ideální je jíst Pavlovu až druhý den, protože sněhové těsto bude trošku vláčnější než hned po upečení.