Smíchejte všechny suroviny potřebné na masové kuličky v míse a vytvořte z nich stejně velké kuličky.
Hotové kuličky nechte během přípravy omáčky odpočinout v lednici.
Na rozehřátou pánev dejte olej, nakrájenou šalotku a česnek . Cibulku zasmažte lehce do zlatova – ne do černa.
Přidejte víno a nechte ho zredukovat přibližně na polovinu.
Přidejte drcená rajčata a cukr. Celou omáčku dochuťte solí i pepřem a vařte ji ještě dalších 10-15 minut na mírném plameni.
Než se dodělá omáčka, vezměte koule z lednice a dejte je na rozehřátou pánev s olejem. Koule smažte přibližně 5 minut ze všech stran, dokud nedostanou pěknou barvu.
Hotové koule přidejte do omáčky, dozdobte parmezánem i zbylou petrželkou a podávejte s oblíbenou přílohou.