Dejte brambory do studené vody a přiveďte je k varu. Poté vařte cca 12 minut, dokud nejsou měkké.
V hrnci rozehřejte máslo s moukou a za stálého míchání restujte 2-3 minuty, dokud nezíská jíška trošku barvu.
Přilejte vývar, promíchejte a nechte na malém plameni za občasného míchání vařit alespoň 15 minut. Pokud vám zbyly stonky z kopru, přidejte je do základu také. Díky převaření jíšky s vývarem se omáčka krásně zjemní.
Může se stát, že nyní máte v základu malinkaté hrudky a stonky z kopru, proto ho přeceďte.
Přilejte smetanu, cukr, ocet, sůl a promíchejte. Nyní je na vás jak sladkokyselou chuť máte rádi. Postupným přidáváním cukru a octa po malých dávkách se dostaňte k té své oblíbené intenzitě.
Přiveďte znovu k varu, přidejte kopr nakrájený najemno a promíchejte.Omáčku stáhněte z ohně, dál už nevařte, protože kopr po tepelné úpravě ztrácí svou chuť a vůni.
Dejte vařit vodu na vajíčka. Jakmile začne voda vřít, položte vejce na lžíci a opatrně ho vložte na dno hrnce, aby neprasklo. Zapněte si stopky na 7 minut. Poté ihned slejte horkou vodu a hrnec naplňte vodou studenou. Rychlým zchlazením zastavíte vaření žloutku, takže vajíčko po rozkrojení nebude suchý jak cesta. :-)Po 2-3 minutách jemně ťukněte do vajíčka na jednom místě (neklepejte celé vajíčko) a z jednoho bodu pomocí hrany palce jemně loupejte. Pokud se vám podaří tento postup dodržet a máte vajíčka čerstvá, vůbec by se vám při loupání neměly vejce trhat.
Uvařené brambory sceďte a nakrájejte na měsíčky. Přidejte do pánve trochu oleje a bramborové kousky dozlatova osmažte.
Omáčku podávejte s brambory a rozkrojeným vajíčkem, omáčku můžete dozdobit zbylým koprem.