Do malého nepřilnavého rendlíku přidejte máslo a vložte na menší plamen. Nechte máslo rozpustit a za občasného míchání ho nechejte dál na vařiči dokud se nezačne jantarově zbarvovat a vonět po oříšcích. To trvá zhruba 5-6 minut. Dejte si pozor, ať ho nepřepálíte. Dejte si čas a nevystavujte ho příliš vysoké teplotě.Máslo bude velmi pěnivé a bublinkové, ale nebojte se, je to uplně normální.
Rendlík dejte pryč z vařiče a přidejte do másla kousky čokolády a promíchejte, aby se čokoláda spojila a roztavila. Nechejte 10 minut chladnout.
Těsto a pečení
Do mísy přidejte vejce a cukr. Šlehejte šlehačem, dokud nejsou vejce bledá a nadýchaná. To trvá zhruba 4-5 minut.
Mixér dejte na menší výkon a postupně do ušlehaných žloutků s cukrem přilévejte máslo s čokoládou.Přidejte vanilkový cukr, mouku, holandské kakao, sůl a espresso. Míchejte, dokud se nespojí v jednotné těsto.
Nalijte těsto do vymazaného nebo pečícím papírem vyloženého plechu. Já použila vyšší plech o rozměrech 23x32 cm a brownies se mi upekly cca do 3 cm výšky.
Pečte na 165 °C po dobu 45-50 minut. Upečenost můžete vyzkoušet pomocí špejle, kterou vpíchnete doprostřed těsta, pokud se na špejli drží syrové těsto, není ještě dopečeno.