Nakrájejte si dýni (hokaido se může jíst i se slupkou), mrkev, petržel na větší kostky. Rozpusťte máslo a na něm začněte jemně restovat dýni, mrkev a petržel. Jakmile hezky zesklovatí a zelenina začne zlátnout, přidejte cibuli s nakrájeným česnekem a nechejte hezky zezlátnout. (Pamatujte, barva = chuť. Tím nemyslím, že to musíte restovat do černa, ale pořádně dozlatova.) Po té zalijte zeleninovým vývarem a nechejte cca 20 – 30 minut vařit do měkka. Jakmile bude zelenina uvařená, rozmixujte tyčovým mixérem.
Dochucujte muškátovým oříškem, solí, pepřem. Do celé polévky nalijte smetanu a promíchejte.
Nakonec si připravte to, co máte nejraději: opražená dýňová semínka, krutonky, nebo třeba para ořechy. To nechávám na vás.