Pořádně si vymejte a usušte skleničky, do kterých budete paštiku lít. Je to důležitý proces, mít je pořádně umyté, aby vám v nich chvilku paštika vydržela a nekazila se.
Na pánvi rozehřejte lžíci sádla, přidejte k ní cibuli a slaninu a nechte zezlátnout.
Přidejte játra, smažte je jen na skus, tak aby zatáhly na povrchu barvu. Je důležité, aby z nich ještě tekla šťáva. Takže je smažte tak 3-4 minuty max.
Poprašte uzenou paprikou, promíchejte a celý obsah z pánve přelejte do mísy.
Do mísy přidejte šlehačku, provensálské koření a rozmixujte do jemna. Vzniklá směs by měla být řídká, ale o něco hustší než napřílad svíčková.Do směsi přidejte sůl a ochutnávejte. Směs by měla být až skoro přesolená, protože během tuhnutí a chladnutí v lednici absorbuje paštika mnoho soli.
Nakonec můžete do směsi přidat vaše oblíbené drobnosti, jako jsou třeba brusinky nebo mandle (já je tam nedávám, protože doma si je dváme rái na pečivo s paštikou v různém množství).
Nyní už jen stačí směs nalít do připravených nádob a zalít rozpuštěným máslem aby se vršek zakozervoval (i esteticky je to hezké, když máte průhlednou nádobu). Ještě do neztuhlého másla můžete přidat ozdoby jako jsou třeba mandle, brusinky, nebo čerstvé bylinky.
Tuto paštiku můžete uchovávat až 14 dní v lednici. Nám tedy tak dlouho nikdy nevydrží, protože se po ní vždy jen zapráší. Pokud byste chtěli, aby vydržela déle, je nutné ji zavařit.
Poznámky
Pokud budete dělat paštiku z kachních jater, podlijte je ještě na pánvi červeným vínem a zredukujte ho. Paštika tak dostane neodolatelnou chuť.