80mlslunečnicového oleje+ pár kapek na manipulaci s těstem
seznam na zdobení
Instrukce
Smíchejte 1 lžíci cukru s vlažným mlékem (kolem 30-35°C, aby mohly kvasinky hezky pracovat) a rozdrobeným droždím do vysoké nádoby. Přikryjte nádobu utěrkou, nechte cca 30-40 minut stranou při pokojové teplotě a nechte vzejít kvásek.
Předehřejte troubu na 200°C.
Do mísy přidejte mouku, zbytek cukru, olej, vejce, kvásek a zadělejte hnětací metlou v jednotné hladké těsto.Těsto posypte přibližně hrstkou mouky, ať neosychá. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 30 minut.
Nakynuté těsto ještě v míse pokapejte přibližně 1 lžičkou oleje. Olej po těstu "pomažte" dlaněmi tak, aby bylo všude krásně lesklé. Olej má v tomto případě jediný účel a to, aby se těsto při manipulaci nelepilo na ruce ani pracovní plochu a dobře se s ním pracovalo. Proto stačí toho oleje opravdu jen trochu.Nyní si dejte těsto na pracovní plochu a odvažte si na kuchyňské váze kousky po 100 g.
Z odvážených kousků vytvořte rovnoměrné kuličky, které vyskládejte na pečícím papírem vyložený plech. Nebojte se, kuličky si hezky sednou a po upečení vzniknou krásné bulky.
Hotové bulky přikryjte utěrkou a nechte ještě 15-20 minut kynout. Poté potřete rozšlehaným žloutkem a posypte sezamem.
Bulky pečte na 200°C 15 minut.
Poznámky
Bulky, které nesníte můžete vychladlé dávat do mrazáku, případně si napéct větší dávku do zásoby. Já je doma dávám do uzavíratelného sáčku od Ikea.Pak je samozřejmě v co nejbližší možné době zkonzumujte, ale když je tam dáte ještě čerstvé, můžete se pak kdykoliv vrhnout na neplánované burgery, protože bulky jen vyndáte z mrazáku, za pár minut krásně povolí a chutnají jako čerstvé.