150mlpivapokojové teploty, já používám Pilsner Urquell
1ksvejcena potření
hrubozrnná sůlna dozdobení
Sýrový dip
1,5lžícehladké mouky
30gmásla
240mlplnotučného mléka
185gsýru čedar
1/2lžičkyuzené papriky
1lžičkahořčice krémžské
špetka kajenského pepřeopatrně, postupně ochutnávejte, ať to nemáte moc pikantní
sůl a pepřna dochucení
Na louhování
52gjedlé sody
Instrukce
Preclíky
Smíchejte vlažné mléko (do 30°C, ať nezničíte kvasinky) s jednou polévkovou lžící cukru a droždím do větší mísy. Nechte stranou alespoň 15 minut odpočinout a vzejít kvásek.
Do hnětací mísy přidejte zbývající cukr, mouku, sůl, máslo a krátce promíchejte, aby se spojily.
Přidejte kvásek a pivo do hnětací mísy a hněťte 4-5 minut, dokud se těsto nezačne spojovat. Po té zvyšte hnětač na střední rychlost a hněťte dalších 15 minut, dokud nebude těsto hladké a pružné. (Pokud máte méně výkonný hnětač, hněťte vždy cca 3-4 minuty, nechte přístroj chvilku odpočinout a takhle několikrát opakujte.)
Hotové těsto vytvarujte do tvaru koule a dejte do mírně naolejované mísy. Zakryjte folií a nechejte na teplém místě kynout 45 minut. Těsto by mělo téměř zdvojnásobit objem. Během kynutí si můžete připravit sýrový dip.
Těsto vyndejte z mísy na pracovní plochu (bez mouky). Odvažte si 12 stejně velkých kuliček (cca po 80 g).
Kuličky přikryjte fólií, ať těsto neosychá. Postupně si berte kuličku po kuličce a vyválejte je do dlouhých válečků, ze kterých vytvořte preclíky. Vezměte váleček, dejte ho do tvaru "U" a spojte je ve středu válečku. Na spoj jemně zatlačte prstem. Preclíky dávejte na plech vyložený pečícím papírem.
Preclíky opět přikryjte folií a nechte odpočinout dalších 30 minut.
Předehřejte troubu na 240°C.
Mezitím si připravte louhovací lázeň. Do velké wok pánve nebo širokého hrnce přidejte jedlou sodu s přibližně 6 hrnky vody a přiveďte k varu. Po té vypněte.
Vezměte si placatou obracečku, na kterou opatrně dejte preclík a ponořte ho do lázně vrchem dolů na 10 s. Poté obracečkou opatrně obraťte a louhujte dalších 10 s. Vždy pracujte jen s jedním preclíkem, je to rychlý proces. Při obracení si dávejte pozor, aby se vám preclíky "nerozvázaly". Připravené preclíky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
Preclíky potřete rozšlehaným vajíčkem. Pomocí ostrého nože nebo žiletky udělejte do zaoblených částí 2-3 drobné cca 2 cm dlouhé řezy - ne moc hluboké.Preclíky posolte hrubozrnnou solí.
Preclíky dejte do předehřáté trouby a pečte 9-10 minut, dokud nejsou zlatohnědé.
Sýrový dip
V nepřilnavém hrnci rozpusťte máslo a poté přidejte mouku, kterou dobře promíchejte a vařte cca 1-2 minuty při střední teplotě, dokud není směs lehce pěnivá.
Mimo vařič přidejte a dobře promíchejte mléko, aby se vše hezky spojilo. Poté vraťte na vařič a vařte 4 - 5 minut, dokud není mléko horké. Poté za stálého míchání přimíchejte nastrouhaný sýr, dokud směs nezhoustne. Pokud bude dip moc hustý, jemně vmíchejte ještě trochu mléka. Pokud naopak, přidejte trochu sýru.
Dip dochuťte solí, pepřem, uzenou paprikou a hořčicí. Kdo má rád, tak i špetkou kajenského pepře.