Dobrá pomazánka vždycky povýší čerstvý pečivo na delikatesu. A receptů na pomazánky není nikdy dost co? 😊
Vajíčková se u nás dělá často, nejen na Velikonoce a je všeobecně oblíbená.
Nejlepší je na čerstvém pečivu s pažitkou. Ale protože se blíží ty jmenovaný Velikonoce, připravila jsem vám tuto pomazánku v trošku hezčím hávu jako „chlebíčkovou“ inspiraci. Níže Vám ještě sepisuji, jak správně vajíčka uvařit a jak poznáte jejich čerstvost.

Vajíčková pomazánka
Ingredience
- 5 ks celých vajec
- 90 g gervais případně nahraďte jiným tvarohovým sýrem – Lučina, Philadelpia apod.
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžička plnotučné hořčice
- sůl, pepř
Instrukce
- Vajíčka vyndejte alespoň hodinu před vařením z lednice do pokojové teploty. Když je dáte hned po vyndání z lednice do vroucí vody, hrozí, že vám popraskají.
- Dejte vařit vodu, jakmile je voda vroucí, dejte si vždy jedno vejce na lžíci a ponořte ho opatrně do vody.
- Vařte 7-8 minut. Jakmile se vejce dovaří, slejte horkou vodu a hrnec naplňte vodou studenou. Vajíčka se tak ochladí, nebudou se dál vařit a budou se lépe loupat.
- Vychladlá vajíčka oloupejte a v misce rozmačkejte najemno pomocí vidličky. Přidejte gervais, hořčici, majonézu a zamíchejte. Dle chuti dosolte a dopepřete.
- Podávejte na čerstvém pečivu ideálně s pažitkou, nebo jarní cibulkou.
Poznámky
Jak poznáte, jestli jsou vejce čerstvá?
Buď podle datumu spotřeby na obalu vajec, nebo ponořením vajíčka do sklenice s vodou.
Čím starší je vejce, tím se drží výš ve vodě. Vajíčko, které se usadí na dně sklenice, je čerstvé. Obsahuje totiž hodně vody, kterou „stárnutím ztrácí“.
Méně čerstvé vajíčko se drží ve vodě špičkou dolů blíže ke dnu slenice, Takové vajíčko je určěné už k rychlé spotřebě, ale ještě se dá konzumovat.
Staré – zkažené vejce se tak logicky drží na hladině vody, protože stářím ztratilo hodně vody a obsahuje mnoho vzduchu, je tedy o dost lehčí. Takové vejce nekonzumujte.
Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!
Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!.
Bezkonkurenční mňam!
To mě těší! Děkuji za zprávu, moc si toho vážím. 🙂