Slaný koláč – recept na tradiční koláč quiche se slaninou a pórkem

Koláč quiche – křehké těsto se slaninou sýrem, vejci a smetanou. To je tradiční francouzský recept, který se dá obměnit o spoustu surovin. Já jsem připravila verzi s pórkem a muškátovým oříškem.
Můžete ale vyzkoušet i se špenátem, žampiony, cuketou nebo třeba i s lososem.
Vlastně je skvělý, že náplň můžete obměňovat dle toho co „dům dal“ a co je potřeba zpracovat. 😊

4 z 1 hodnocení

Slaný koláč – quiche se slaninou a pórkem

Počet porcí 1 koláč
Čas přípravy 1 hodina 20 minutes

Ingredience

Těsto

  • 180 g hladké mouky
  • 80 g másla studeného
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce vody studené

Náplň

  • 200 g slaniny
  • 1 ks větší pórek
  • 4 ks vajec
  • 100 g sýru cheddar můžete nahradit goudou
  • 250 ml smetany 31 %
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř
  • hrst nasekané hladkolisté petržele volitelné

Instrukce

  • V míse zpracujeme rukou mouku a máslo, nakrájené na menší kousky. ( Těsto se zatím uplně nespojí.)
  • Přidejte sůl, vodu a zapracujte. Mělo by vám vzniknout nelepivé, hladké těsto. Pokud lepí, přidejte trošku vody. Zpracované těsto dejte alespoň na 30 minut odpočinout do ledničky.
  • Zapněte troubu na 200°C.
  • Vymažte si formu máslem. (Já použila kulatou formu o průměru 25 cm.)
  • Vyndejte odpočinuté těsto z lednice a vyválejte ho na pomoučněné ploše do kruhu. Měli byste vyválet o cca 5 cm větší kruh z každé strany, než jaký máte průměr vaší formy (kvůli okrajům). Tloušťka těsta by měla být cca 0,5 cm.
  • Těsto dejte do formy a pořádně ji vyplňte tak, že těsto trošku přečuhuje nad její okraje.
    Těsto propíchejte vidličkou, aby vám při pečení nevznikly vzduchové bubliny a přikryjte ho pečícím papírem. Na pečící papír vysypte po celé ploše formy nějaké luštěniny jako zatížení (čočku, fazole).
    Zatížení quiche fazolemi
  • Pečte 12 minut v předehřáté troubě. Z předpečeného korpusu sundejte pečící papír s luštěninami a dejte péct na dalších 8 minut, dokud nezezlátne.
  • Během pečení si připravujte náplň. Nakrájejte slaninu na menší kousky a restujte ji na středním plameni, dokud nepustí tuk a nebude křupavá. Poté přidejte pórek a restujte přibližně 5 minut. (Pórek restujte na menším až středním plameni, může se stát, že ho při větším žáru rychle spálíte a zhořkne.)
    Ve větší míse smíchejte vejce se smetanou, solí, pepřem a muškátovým oříškem – ochutnejte, aby to bylo tak akorát slané. Mějte na paměti, že vám náplň ještě trochu "dosolí" slanina a sýr, protože obsahují sůl také.
    Přidejte nastrouhaný sýr, orestovanou slaninu s pórkem a zamíchejte. Pokud máte doma čerstvé bylinky, třeba petržel – také je přidejte do náplně.
  • Připravenou směs rovnoměrně nalijte na korpus a dejte péct na přibližně 15 minut při 200°C. Pečte do zlatova.
    Upečený quiche nechte po upečení alespoň 5 minut odpočinout, než začnete krájet.

Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!

Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!.

Komentáře

  1. Zuzana says:

    4 stars
    Dobrý den, zeptám se, co pak s tou „upečenou“ luštěninou? 🙂

    1. Dobrý den, Zuzko,

      jelikož tam např. sušené čočky dávám na pečící papír většinou pouze vetší hrst, tak i vzhledem k ceně i faktu, že tento recept dělám 5-6x do roka ji poté vyhazuji.
      Ale někdo mi doporučoval, využít tyto luštěniny například pro dětské hry, na trénink mimiky, nebo výtvarné aktivity. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Zavřít
Cook & Write with ♥️. Eatonomy © Copyright 2020. All rights reserved.
Zavřít