Recept na domácí french toast se sezónním ovocem

Příprava rychlejší než u palačinek, ano to je známý french toast. Zároveň je to skvělý způsob jak spotřebovat zbytky starého pečiva – toastového chleba, vánočky či mazance.

French toast je dle svého názvu mylně historicky připisován Francii. Nicméně první zmínka o francouzském toastu pochází překvapivě z římské kuchařky „Apicius“. Termín francouzský získal podle receptury, kde se toastový chléb máčel ve směsi vína, cukru a pomerančového džusu. Základními surovinami dnes známého receptu na french toast jsou: starší pečivo, mléko a vejce smažené do zlatova.
Poté můžete u receptu dělat nekonečno obměn podle toho co máte rádi. Do směsi mléka s vejci můžete přidat skořici nebo kardamom. Na vrch můžete dávat sezónní ovoce nebo jak jsem připravila do receptu já, karamelizované banány, jahody a javorový sirup.
Ideální kombinací k tomuto křupavému a sladkému chodu je čerstvě vymačkaný pomerančový džus – no taková víkendová brunchová idylka že? 🥞
Známý je také s arašídovým máslem, pekanovými ořechy, vaječným koňakem, bílým jogurtem nebo dokonce i šlehačkou.

French toast recept s čerstvým ovocem a javorovým sirupem

Počet porcí 4
Čas přípravy 15 minutes

Ingredience

  • 2 ks vejce
  • 150 ml mléka
  • 25 g moučkového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 25 g másla
  • 4 ks bílého toastového chleba můžete použít i třeba vánočku nebo mazanec
  • 4 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 1 ks banán
  • 200 g čerstvých jahod můžete použít i třeba borůvky nebo maliny
  • skořicový cukr na posypání (moučkový cukr se skořicí)
  • zakysaná smetana na podávání

Instrukce

  • Rozkrájejte banán na plátky a s minimem másla osmažte z obou stran do zlatova. Toho másla opravdu jen trošku, nepotřebujete je mít mastné, jen zkaramelizované.
  • Do mělkčí mísy přidejte mléko, vejce, cukr, skořici a důkladně prošlehejte pomocí metly nebo mixéru.
  • Na litinové pánvi rozehřejte 1/4 másla.
  • Ponořte kousek chleba do směsi z obou stran. Poté přidejte namočené chleby a smažte po dobu 1-2 minuty z každé strany do zlatova.
  • Hotové francouzské toasty podávejte přelité sirupem, zakysanou smetanou, nakrájenými banány a čerstvým sezónním ovocem.

Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!

Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Zavřít
Cook & Write with ♥️. Eatonomy © Copyright 2020. All rights reserved.
Zavřít