Jak připravit poctivý a silný domácí hovězí vývar

Hovězí vývar je základem v každé kuchyni. Lze použít do mnoha jídel nejen na skvělé polévky, ale také jako základ do omáček, díky kterému dostávají intenzivnější chuť a mnoho živin.
Vývar je takové bezezbytkové jídlo, na jehož přípravu nepotřebujete déle, než 15 minut. Pak už to necháte jen pár hodin pobublávat v hrnci tzv. táhnout vývar. Věřte, že to stojí za to, nějaké bujóny hoďte za hlavu.

Věděli jste, že…

hovězí vývar je bohatý na minerály, které pomáhají budovat a posilovat naše kosti? Mimo jiné obsahuje také mnoho vitamínů, aminokyselin, esenciálních mastných kyselin a kolagenu, který chrání naše klouby.

Mnoho lidí v dnešní době snídá vývar. V podstatě ho čistý vypijí nalačno. Tím, že se tělo během spánku potí, dostává ze sebe mnoho minerálů a vody. Díky snídani ve formě vývaru minerály i vodu hned doplníte, prohřejete organismus a tělo dostatečně zavodníte.

Kam všude se dá využít vývar?

Kdyby vám vývar zbyl, můžete ho nějakou dobu uchovávat v uzavřené nádobě v lednici. Případně zamrazit.

Vývar můžete použít pro klasický vývar s játrovými knedlíčky, nudličkami nebo například jako základ guláše a dalších polévek. Využijete ho třeba také v mém receptu na koprovku. 🙂

Jaké vybírat kosti do vývaru?

  1. Klouby
  2. Morkové kosti
  3. Hovězí oháňka
  4. Žebra

Pečlivě tažený hovězí vývar

Jak na opravdu kvalitní a silný domácí vývar?
Počet porcí 4 l
Čas přípravy 4 hodin 30 minutes

Ingredience

  • 500 g morkových kostí
  • 250 g hovězího krku
  • 2 ks velké mrkve
  • 2 ks kořenové petržele
  • 2 ks menší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 ks bobkový list
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • kapka olivového oleje na pokapání
  • sůl na dochucení

Instrukce

  • Mrkev a petržel nakrájejte na velké kusy cibuli překrojte na poloviny. Zeleninu neloupejte, pouze případně omyjte od nečistot, zbytek se převaří a ze slupek získáte nejsilnější chuť a barvu.
  • Do velkého hrnce dejte trochu oleje a zprudka osmažte maso, kosti, mrkev, kořenovou petržel a neoloupaný česnek. Udělejte to klidně na víckrát, aby všechny části krásně zezlátly. Díky tomu získá budoucí vývar krásnou barvu a výraznou chuť.
  • Poté do hrnce nalejte studenou vodou pepř, bobkový list a přiveďte k varu.
  • Nechte při mírném plameni táhnout přibližně 3-4 hodiny. Postupně pomocí lžíce sbírejte pěnu.
  • Hotový vývar zceďte a vylouhovanou zeleninu vyhoďte – nemá už žádnou chuť. Maso schovejte.
  • Vývar nechte vychladnout, na vrchu vám ztuhne přebytečný tuk z morkových kostí, který pak půjde hezky odebrat lžicí, nebo vývar ještě jednou přeceďte.
  • Takto připravený vývar vám v uzavřené nádobě vydrží 3-4 dny. Případně ho zmrazte a spotřebujte do 3 měsíců.
  • Pokud chcete vývar rovnou podávat, nakrájejte do něj oloupanou čerstvou zeleninu, kterou nakrájejte na malé kousky a přiveďte vše opět k varu i s uvařeným hovězím masem (bez kostí).
  • Jakmile je zelenina měkká, dosolte dle chuti, nakrájejte maso na kousky, přidejte najemno nasekanou petrželku, kdo má rád, tak i nudle.

Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!

Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Zavřít
Cook & Write with ♥️. Eatonomy © Copyright 2020. All rights reserved.
Zavřít