Hovězí vývar je základem v každé kuchyni. Lze použít do mnoha jídel nejen na skvělé polévky, ale také jako základ do omáček, díky kterému dostávají intenzivnější chuť a mnoho živin.
Vývar je takové bezezbytkové jídlo, na jehož přípravu nepotřebujete déle, než 15 minut. Pak už to necháte jen pár hodin pobublávat v hrnci tzv. táhnout vývar. Věřte, že to stojí za to, nějaké bujóny hoďte za hlavu.
Věděli jste, že…
hovězí vývar je bohatý na minerály, které pomáhají budovat a posilovat naše kosti? Mimo jiné obsahuje také mnoho vitamínů, aminokyselin, esenciálních mastných kyselin a kolagenu, který chrání naše klouby.
Mnoho lidí v dnešní době snídá vývar. V podstatě ho čistý vypijí nalačno. Tím, že se tělo během spánku potí, dostává ze sebe mnoho minerálů a vody. Díky snídani ve formě vývaru minerály i vodu hned doplníte, prohřejete organismus a tělo dostatečně zavodníte.
Kam všude se dá využít vývar?
Kdyby vám vývar zbyl, můžete ho nějakou dobu uchovávat v uzavřené nádobě v lednici. Případně zamrazit.
Vývar můžete použít pro klasický vývar s játrovými knedlíčky, nudličkami nebo například jako základ guláše a dalších polévek. Využijete ho třeba také v mém receptu na koprovku. 🙂
Jaké vybírat kosti do vývaru?
- Klouby
- Morkové kosti
- Hovězí oháňka
- Žebra

Pečlivě tažený hovězí vývar
Ingredience
- 500 g morkových kostí
- 250 g hovězího krku
- 2 ks velké mrkve
- 2 ks kořenové petržele
- 2 ks menší cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 ks bobkový list
- 1/2 lžičky černého pepře
- kapka olivového oleje na pokapání
- sůl na dochucení
Instrukce
- Mrkev a petržel nakrájejte na velké kusy cibuli překrojte na poloviny. Zeleninu neloupejte, pouze případně omyjte od nečistot, zbytek se převaří a ze slupek získáte nejsilnější chuť a barvu.
- Do velkého hrnce dejte trochu oleje a zprudka osmažte maso, kosti, mrkev, kořenovou petržel a neoloupaný česnek. Udělejte to klidně na víckrát, aby všechny části krásně zezlátly. Díky tomu získá budoucí vývar krásnou barvu a výraznou chuť.
- Poté do hrnce nalejte studenou vodou pepř, bobkový list a přiveďte k varu.
- Nechte při mírném plameni táhnout přibližně 3-4 hodiny. Postupně pomocí lžíce sbírejte pěnu.
- Hotový vývar zceďte a vylouhovanou zeleninu vyhoďte – nemá už žádnou chuť. Maso schovejte.
- Vývar nechte vychladnout, na vrchu vám ztuhne přebytečný tuk z morkových kostí, který pak půjde hezky odebrat lžicí, nebo vývar ještě jednou přeceďte.
- Takto připravený vývar vám v uzavřené nádobě vydrží 3-4 dny. Případně ho zmrazte a spotřebujte do 3 měsíců.
- Pokud chcete vývar rovnou podávat, nakrájejte do něj oloupanou čerstvou zeleninu, kterou nakrájejte na malé kousky a přiveďte vše opět k varu i s uvařeným hovězím masem (bez kostí).
- Jakmile je zelenina měkká, dosolte dle chuti, nakrájejte maso na kousky, přidejte najemno nasekanou petrželku, kdo má rád, tak i nudle.
Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!
Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!