Ihned měkké vánoční perníčky: Nejlepší recept krok za krokem

Pokud hledáte recept na vánoční perníčky, které budou ihned měkké, právě jste ho našli! Tento recept je stálicí na našem vánočním stole – díky bohatému koření, nádherné vůni a jemné konzistenci si ho zamilujete i vy. Navíc, s mými tipy se perníčky zaručeně povedou a hned druhý den budou krásně měkké.


Zdobení mě nikdy moc nebavilo, ale posledních pár let se mi to nějak vrací i když tedy nejsem nějak extra na zdobení zdatná. Každopádně si většinou zpříjemňuji nějakou sklenkou vína a dobrým filmem.

Co je podle mě jedna z nejdůležitějších aspektů u perníčku je, aby byly brzo měkké a ne tvrdé jako beton. U těchto se můžete spolehnout, že hned druhý den budou krásně měkké a jentak neztvrdnou. A kdyby náhodou ne, doporučuji vám do boxu nebo krabičky, kde budete perníčky skladovat, přidat celé nenakrájené jablko. Díky němu už zaručeně zvlhnou.

Věděli jste, že…

  • Perníčky se pekly už ve středověku a původně byly považovány za luxusní pochoutku, protože obsahovaly drahé koření jako skořici, hřebíček a zázvor.
  • Perníčky často tvarovaly do podoby zvířat a symbolů, které měly přinášet štěstí nebo chránit před zlými silami.
  • Původní recepty na perníčky obsahovaly med místo cukru, protože cukr byl ve středověku vzácný a drahý.
  • V minulosti se věřilo, že perníčky mají léčivé účinky díky obsahu koření, které bylo považováno za medicínu.

Ihned měkké vánoční perníčky

Počet porcí 100 ks
Čas přípravy 2 hodin 30 minutes

Ingredience

Těsto

  • 520 g hladké mouky prosáté
  • 225 g cukru moučka prosátého
  • 105 g másla
  • 3 ks celá vejce
  • 2/3 lžičky jedlé sody
  • 1,5 lžíce koření do perníku použila jsem koření do perníku od Antonína
  • 6 lžic medu
  • 3 lžíce holandského kakaa

Poleva

  • 200 g cukru moučka prosátého alespoň na dvakrát
  • 1 ks vaječný bílek
  • 1 lžíce citronové šťávy

Instrukce

Zadělání těsta

  • Vyndejte máslo z lednice alespoň 20 minut před přípravou.
  • Smíchejte suché suroviny: mouku, cukr, sodu, koření a kakao.
  • Přidejte vejce, povolené máslo a med. Vypracujte hutné těsto – doporučuji ručně na vále, nebo hnětací metlou robota (alespoň 5 minut).
  • Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte přes noc v lednici (minimálně však 4 hodiny).

Pečení

  • Předehřejte troubu na 170 °C.
  • Odleželé těsto rozdělte na části a vyválejte na tloušťku cca 0,5 cm.
  • Vykrajujte oblíbené tvary a pokládejte na plech s pečicím papírem.
  • Perníčky potřete bílkem, aby byly po upečení krásně lesklé.
  • Pečte 10 minut na 170 °C. Perníčky nechte vychladnout a poté je skladujte v krabičce.
    Kousky cukroví na sebe skládejte až po vychladnutí.

Příprava polevy na perníčky

  • Smíchejte prosátý cukr, bílek a citronovou šťávu. Utřete do jemné konzistence – nezapomeňte cukr důkladně prosít, aby se poleva nezasekávala ve zdobičce.
  • Polevu můžete oddělit na více dílů a dobarvit potravinářským barvivem.

Poznámky

Skladování: Pokud perníčky nejsou ihned měkké, přidejte do krabičky celé jablko – cukroví zvlhne.
Minutka: Pro pečení si nastavte přesný čas, aby se perníčky nepřipálily.
Ihned měkké vánoční perníčky: Nejlepší recept krok za krokem
Ihned měkké vánoční perníčky: Nejlepší recept krok za krokem
 

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Napište komentář nebo mě označte na Instagramu @inkitchenwithzuz a použijte hashtag #inkitchenwithzuz.

Tento recept nesmí chybět na žádném vánočním stole – udělejte si radost i vy! 🎄✨

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Zavřít
Cook & Write with ♥️. Eatonomy © Copyright 2020. All rights reserved.
Zavřít