Pokud hledáte recept na vánoční perníčky, které budou ihned měkké, právě jste ho našli! Tento recept je stálicí na našem vánočním stole – díky bohatému koření, nádherné vůni a jemné konzistenci si ho zamilujete i vy. Navíc, s mými tipy se perníčky zaručeně povedou a hned druhý den budou krásně měkké.
Zdobení mě nikdy moc nebavilo, ale posledních pár let se mi to nějak vrací i když tedy nejsem nějak extra na zdobení zdatná. Každopádně si většinou zpříjemňuji nějakou sklenkou vína a dobrým filmem.
Co je podle mě jedna z nejdůležitějších aspektů u perníčku je, aby byly brzo měkké a ne tvrdé jako beton. U těchto se můžete spolehnout, že hned druhý den budou krásně měkké a jentak neztvrdnou. A kdyby náhodou ne, doporučuji vám do boxu nebo krabičky, kde budete perníčky skladovat, přidat celé nenakrájené jablko. Díky němu už zaručeně zvlhnou.
Věděli jste, že…
- Perníčky se pekly už ve středověku a původně byly považovány za luxusní pochoutku, protože obsahovaly drahé koření jako skořici, hřebíček a zázvor.
- Perníčky často tvarovaly do podoby zvířat a symbolů, které měly přinášet štěstí nebo chránit před zlými silami.
- Původní recepty na perníčky obsahovaly med místo cukru, protože cukr byl ve středověku vzácný a drahý.
- V minulosti se věřilo, že perníčky mají léčivé účinky díky obsahu koření, které bylo považováno za medicínu.

Ihned měkké vánoční perníčky
Ingredience
Těsto
- 520 g hladké mouky prosáté
- 225 g cukru moučka prosátého
- 105 g másla
- 3 ks celá vejce
- 2/3 lžičky jedlé sody
- 1,5 lžíce koření do perníku použila jsem koření do perníku od Antonína
- 6 lžic medu
- 3 lžíce holandského kakaa
Poleva
- 200 g cukru moučka prosátého alespoň na dvakrát
- 1 ks vaječný bílek
- 1 lžíce citronové šťávy
Instrukce
Zadělání těsta
- Vyndejte máslo z lednice alespoň 20 minut před přípravou.
- Smíchejte suché suroviny: mouku, cukr, sodu, koření a kakao.
- Přidejte vejce, povolené máslo a med. Vypracujte hutné těsto – doporučuji ručně na vále, nebo hnětací metlou robota (alespoň 5 minut).
- Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte přes noc v lednici (minimálně však 4 hodiny).
Pečení
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Odleželé těsto rozdělte na části a vyválejte na tloušťku cca 0,5 cm.
- Vykrajujte oblíbené tvary a pokládejte na plech s pečicím papírem.
- Perníčky potřete bílkem, aby byly po upečení krásně lesklé.
- Pečte 10 minut na 170 °C. Perníčky nechte vychladnout a poté je skladujte v krabičce.Kousky cukroví na sebe skládejte až po vychladnutí.
Příprava polevy na perníčky
- Smíchejte prosátý cukr, bílek a citronovou šťávu. Utřete do jemné konzistence – nezapomeňte cukr důkladně prosít, aby se poleva nezasekávala ve zdobičce.
- Polevu můžete oddělit na více dílů a dobarvit potravinářským barvivem.
Poznámky


Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Napište komentář nebo mě označte na Instagramu @inkitchenwithzuz a použijte hashtag #inkitchenwithzuz.
Tento recept nesmí chybět na žádném vánočním stole – udělejte si radost i vy! 🎄✨