Perfektní recept, který se hodí na jakoukoliv poradu v rodiné firmě, oslavu nebo večírek. Perfektně se převáží a stačí k němu vždy koupit jen kyselé okurky a čerstvé pečivo. Ano, to je játrová paštika! A že se tím nezavděčíte všem? To nikdy a nikde, ale věřte, že je obrovský rozdíl mezi kupovanou a domácí paštikou. Tento recept vás překvapí, jak může být paštika opravdu dobrá!
Jinak za tenhle recept, který dělám relativně často vděčím svojí bývalé kolegyni a nemůžu si ho vynachválit! Teri – moc děkuju, vyměnila jsem akorát sladkou papriku za uzenou. ☺️

Domácí játrová paštika recept
Ingredience
- 500 g drůběžích jater na tento recept byly použity kuřecí
- 100 g slaniny
- 1 ks střední cibule
- 250 ml smetany 33 %
- 1 lžíce provensálského koření
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 1 lžíce sádla
- 4 lžíce másla na vrch
- brusinky, čerstvé bylinky, mandle na ozdobu, volitelné
- sůl, pepř dle chuti
Instrukce
- Pořádně si vymejte a usušte skleničky, do kterých budete paštiku lít. Je to důležitý proces, mít je pořádně umyté, aby vám v nich chvilku paštika vydržela a nekazila se.
- Na pánvi rozehřejte lžíci sádla, přidejte k ní cibuli a slaninu a nechte zezlátnout.
- Přidejte játra, smažte je jen na skus, tak aby zatáhly na povrchu barvu. Je důležité, aby z nich ještě tekla šťáva. Takže je smažte tak 3-4 minuty max.
- Poprašte uzenou paprikou, promíchejte a celý obsah z pánve přelejte do mísy.
- Do mísy přidejte šlehačku, provensálské koření a rozmixujte do jemna. Vzniklá směs by měla být řídká, ale o něco hustší než napřílad svíčková.Do směsi přidejte sůl a ochutnávejte. Směs by měla být až skoro přesolená, protože během tuhnutí a chladnutí v lednici absorbuje paštika mnoho soli.
- Nakonec můžete do směsi přidat vaše oblíbené drobnosti, jako jsou třeba brusinky nebo mandle (já je tam nedávám, protože doma si je dváme rái na pečivo s paštikou v různém množství).
- Nyní už jen stačí směs nalít do připravených nádob a zalít rozpuštěným máslem aby se vršek zakozervoval (i esteticky je to hezké, když máte průhlednou nádobu). Ještě do neztuhlého másla můžete přidat ozdoby jako jsou třeba mandle, brusinky, nebo čerstvé bylinky.
- Tuto paštiku můžete uchovávat až 14 dní v lednici. Nám tedy tak dlouho nikdy nevydrží, protože se po ní vždy jen zapráší. Pokud byste chtěli, aby vydržela déle, je nutné ji zavařit.
Poznámky
Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!
Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!