Doma můžete vykouzlit sebelepší recept na hamburger, ale věřte, že čerstvě upečená, domácí a krásně nadýchaná bulka dělá správný burger burgerem.
Právě recept na domácí hamburgerové housky jsem připravila do tohoto receptu, protože věřím, že ho ocení kde kdo. Samozřejmě můžete bulky koupit, ale ve většině případech vás nečeká při jejich konzumaci úplně gastro zážitek.

Bulky na hamburgery recept
Ingredience
- 125 ml mléka
- 10 g krupicového cukru
- 20 g čestvého droždí
- 250 g hladké mouky
- 1 ks vejce
- 1 ks žloutek na potírání
- 80 ml slunečnicového oleje + pár kapek na manipulaci s těstem
- seznam na zdobení
Instrukce
- Smíchejte 1 lžíci cukru s vlažným mlékem (kolem 30-35°C, aby mohly kvasinky hezky pracovat) a rozdrobeným droždím do vysoké nádoby. Přikryjte nádobu utěrkou, nechte cca 30-40 minut stranou při pokojové teplotě a nechte vzejít kvásek.
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Do mísy přidejte mouku, zbytek cukru, olej, vejce, kvásek a zadělejte hnětací metlou v jednotné hladké těsto.Těsto posypte přibližně hrstkou mouky, ať neosychá. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 30 minut.
- Nakynuté těsto ještě v míse pokapejte přibližně 1 lžičkou oleje. Olej po těstu "pomažte" dlaněmi tak, aby bylo všude krásně lesklé. Olej má v tomto případě jediný účel a to, aby se těsto při manipulaci nelepilo na ruce ani pracovní plochu a dobře se s ním pracovalo. Proto stačí toho oleje opravdu jen trochu.Nyní si dejte těsto na pracovní plochu a odvažte si na kuchyňské váze kousky po 100 g.
- Z odvážených kousků vytvořte rovnoměrné kuličky, které vyskládejte na pečícím papírem vyložený plech. Nebojte se, kuličky si hezky sednou a po upečení vzniknou krásné bulky.
- Hotové bulky přikryjte utěrkou a nechte ještě 15-20 minut kynout. Poté potřete rozšlehaným žloutkem a posypte sezamem.
- Bulky pečte na 200°C 15 minut.
Poznámky
Bulky, které nesníte můžete vychladlé dávat do mrazáku, případně si napéct větší dávku do zásoby. Já je doma dávám do uzavíratelného sáčku od Ikea.
Pak je samozřejmě v co nejbližší možné době zkonzumujte, ale když je tam dáte ještě čerstvé, můžete se pak kdykoliv vrhnout na neplánované burgery, protože bulky jen vyndáte z mrazáku, za pár minut krásně povolí a chutnají jako čerstvé.
Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!
Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!