Paella je tradiční španělský pokrm, který se zpravidla podává tenké v pánvi určené přímo pro její přípravu. Jde o to, že by měla být mělká, aby se co nejvíce pokrmu dotýkalo dna pánve. Správně by se měla vařit na otevřeném ohni, ale dá se také výborně připravit v domácích podmínkách.
Pánev by měla být také co nejtenčí, aby se pořádně rozpálila a začala na své okraje paellu přichytávat a tvořit tak křupavé kousky. Vyhněte se tedy litinovým tlustým pánvím. Já jsem využila pánev od eDelikatesy.
- Jednou z nejdůležitějších ingrediencí je rýže, která by měla být velmi savá a krátkozrnná. Krátkozrnná rýže umí absorbovat více tekutiny a to dříve, než se stane kašovitou a převaří se.
Doporučené druhy rýže na přípravu paelly jsou Bomba nebo Calasparra. - Základ paelly je takzvané španělské sofrito. Jedná se o aromatický základ, který se obvykle skládá z červené papriky, rajčat, cibule, česneku a olivového oleje.
- Nejdůležitější koření pro tradiční paellu je šafrán a uzená sladká paprika, vytvoří krásnou žluto oranžovou barvu. Někteří kuchaři nahrazují šafrán kurkumou a to především kvůli ceně.
Pokud jste ale koukali na pánev od eDelikates, v setu s ní dostanete i předem namíchanou směs koření určenou k přípravě paelly. - Paella je známá také díky čestvým mořským plodům. Použít můžete krevety, škeble, mušle nebo třeba chobotnice.
- Mimo mořské plody patří do paelly ještě maso – v tradičním receptu se můžete setkat především se španělským chorizem, ale používá se i drůbeží nebo vepřové maso.
- V tradičním receptu se také setkáte s třemi druhy fazolí (garrofo, tavella a ferraura), které jsou často nahrazovány hráškem – tak jako v receptu u mě. 😊

Tradiční španělská paella
Ingredience
- 1,5 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 150 g chorizo
- 3 lžíce oliového oleje
- 1 ks větší červené papriky
- 200 g drcená rajčata z konzervy
- 2 ks stroužky česneku
- 100 g hrášek mražený
- 10 ks celých krevet pro jednodušší postup můžete nahradit loupanými
- 2 hrnečky neuvařené rýže Bomna
- 1/2 ks citron
- 1 ks směsi koření na paellu případně si připravte svojí (2 lžičky sladké uzené papriky, 1/4 lžičky šafránu, 1 lžička soli)
- hladkolistá petržel na dozdobení
Instrukce
- Na malé kousky si nakrájejte papriku a chorizo.
- Do paella pánve přidejte olivový olej a krevety (krevety před tepelnou úpravou nařízněte po délce jejich hřbetu a otočenou lžičkou vyjměte střívko – po tepelné úpravě zhořkne, případně volte už oloupané krevety). Smažte z obou stran tak dlouho, dokud trošku nezačnou růžovět -cca 6 minut. Poté je dejte stranou z pánve.
- Do pánve přidejte chorizo a smažte 2 – 3 minuty.
- Přidejte hrášek s čerstvou paprikou a míchejte, dokud nezačnou lehce hnědnout. Poté přidejte česnek a rajčata – vařte přibližně 8 minut, dokud se neodpaří přebytečná voda.
- Přidejte koření do paelly (šafrán, uzenou papriku a sůl), promíchejte a pak přidejte rýži, kterou opravdu krátce oprahněte se směsí na pánvi. Poté přilejte vývarem tak, aby byla rýže ponořená a vařte na středním ohni cca 15 minut. Postupně přilévejte i vývar.
- S rýží NEMÍCHEJTE, paella je známá díky svým křupavým kůrkám, které se postupně přichytávají ke dnu a stěnám pánve při odpařování tekutiny. Pozor jen, ať to nespálíte – uberte případně na teplotě.
- Jakmile bude rýže skoro uvařená, nechte odpařit všechnu zbylou vodu. Paella se nemá konzistencí vůbec podobat italskému risottu, má být suchá.
- Dozdobte krevetami, hladkolistou petrželí a měsíčky citronu.
Poznámky
Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!
Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!
Škoda že ste zabudli napísať koľko ryže ide do receptu.Nemam šancu ho bez tohto vyskúšať
Dobrý den Lindo,
děkuji za upozornění, nevšimla jsem si toho. Nyní jsem o informaci, kolik patří rýže do tohoto receptu doplnila. Dávám tam vždy 2 hrnečky – odhadujte tedy cca 500 g. 🙂 Přeji hezký zbytek víkednu! Zuzana