Jak připravit pravou španělskou paellu? Recept na tradiční verzi s krevetami.

Paella je tradiční španělský pokrm, který se zpravidla podává tenké v pánvi určené přímo pro její přípravu. Jde o to, že by měla být mělká, aby se co nejvíce pokrmu dotýkalo dna pánve. Správně by se měla vařit na otevřeném ohni, ale dá se také výborně připravit v domácích podmínkách.
Pánev by měla být také co nejtenčí, aby se pořádně rozpálila a začala na své okraje paellu přichytávat a tvořit tak křupavé kousky. Vyhněte se tedy litinovým tlustým pánvím. Já jsem využila pánev od eDelikatesy.

  1. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí je rýže, která by měla být velmi savá a krátkozrnná. Krátkozrnná rýže umí absorbovat více tekutiny a to dříve, než se stane kašovitou a převaří se.
    Doporučené druhy rýže na přípravu paelly jsou Bomba nebo Calasparra.
  2. Základ paelly je takzvané španělské sofrito. Jedná se o aromatický základ, který se obvykle skládá z červené papriky, rajčat, cibule, česneku a olivového oleje.
  3. Nejdůležitější koření pro tradiční paellu je šafrán a uzená sladká paprika, vytvoří krásnou žluto oranžovou barvu. Někteří kuchaři nahrazují šafrán kurkumou a to především kvůli ceně.
    Pokud jste ale koukali na pánev od eDelikates, v setu s ní dostanete i předem namíchanou směs koření určenou k přípravě paelly.
  4. Paella je známá také díky čestvým mořským plodům. Použít můžete krevety, škeble, mušle nebo třeba chobotnice.
  5. Mimo mořské plody patří do paelly ještě maso – v tradičním receptu se můžete setkat především se španělským chorizem, ale používá se i drůbeží nebo vepřové maso.
  6. V tradičním receptu se také setkáte s třemi druhy fazolí (garrofo, tavella a ferraura), které jsou často nahrazovány hráškem – tak jako v receptu u mě. 😊

Tradiční španělská paella

Počet porcí 4
Čas přípravy 1 hodina 30 minutes

Ingredience

  • 1,5 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 150 g chorizo
  • 3 lžíce oliového oleje
  • 1 ks větší červené papriky
  • 200 g drcená rajčata z konzervy
  • 2 ks stroužky česneku
  • 100 g hrášek mražený
  • 10 ks celých krevet pro jednodušší postup můžete nahradit loupanými
  • 2 hrnečky neuvařené rýže Bomna
  • 1/2 ks citron
  • 1 ks směsi koření na paellu případně si připravte svojí (2 lžičky sladké uzené papriky, 1/4 lžičky šafránu, 1 lžička soli)
  • hladkolistá petržel na dozdobení

Instrukce

  • Na malé kousky si nakrájejte papriku a chorizo.
  • Do paella pánve přidejte olivový olej a krevety (krevety před tepelnou úpravou nařízněte po délce jejich hřbetu a otočenou lžičkou vyjměte střívko – po tepelné úpravě zhořkne, případně volte už oloupané krevety). Smažte z obou stran tak dlouho, dokud trošku nezačnou růžovět -cca 6 minut. Poté je dejte stranou z pánve.
  • Do pánve přidejte chorizo a smažte 2 – 3 minuty.
  • Přidejte hrášek s čerstvou paprikou a míchejte, dokud nezačnou lehce hnědnout. Poté přidejte česnek a rajčata – vařte přibližně 8 minut, dokud se neodpaří přebytečná voda.
  • Přidejte koření do paelly (šafrán, uzenou papriku a sůl), promíchejte a pak přidejte rýži, kterou opravdu krátce oprahněte se směsí na pánvi. Poté přilejte vývarem tak, aby byla rýže ponořená a vařte na středním ohni cca 15 minut. Postupně přilévejte i vývar.
  • S rýží NEMÍCHEJTE, paella je známá díky svým křupavým kůrkám, které se postupně přichytávají ke dnu a stěnám pánve při odpařování tekutiny. Pozor jen, ať to nespálíte – uberte případně na teplotě.
  • Jakmile bude rýže skoro uvařená, nechte odpařit všechnu zbylou vodu. Paella se nemá konzistencí vůbec podobat italskému risottu, má být suchá.
  • Dozdobte krevetami, hladkolistou petrželí a měsíčky citronu.
    Paella recept

Poznámky

Suroviny na tento recept mi v rámci barteru poskytl eshop eDelikatesy.cz.
Eshop nabízí široký výběr velice kvalitních delikates ze Španělska. Já jsem ochutnala bílé víno AT Roca Costers, D.O. Penedés, které bylo skvěle napárované k paelle.
Ještě jednou děkuji!

Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!

Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!

Komentáře

  1. Linda says:

    Škoda že ste zabudli napísať koľko ryže ide do receptu.Nemam šancu ho bez tohto vyskúšať

    1. Dobrý den Lindo,

      děkuji za upozornění, nevšimla jsem si toho. Nyní jsem o informaci, kolik patří rýže do tohoto receptu doplnila. Dávám tam vždy 2 hrnečky – odhadujte tedy cca 500 g. 🙂 Přeji hezký zbytek víkednu! Zuzana

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Zavřít
Cook & Write with ♥️. Eatonomy © Copyright 2020. All rights reserved.
Zavřít