Kdo by neměl rád kari že? Kokosové mléko příjemně zjemní směs mnoha intenzivních chutí. Nejlepší na něm je, že ho můžete obměňovat o různé druhy zeleniny jako je cuketa, mrkev, paprika, hrachové lusky nebo třeba i lilek.
Doma jsme už zkoušeli u tohoto receptu také nahradit kuřecí maso uvařenou cizrnou a mohu doporučit! 😊
Kari pastu kupuji většinou na rohlik.cz, v tescu nebo globusu. Kokosové mléko mi vyhovuje cenou i konzistencí z lidlu značky freshona a mohu ho vřele doporučit i do jiných receptů.

Thajské kari se zeleninou
Ingredience
- 350 g kuřecích prsou v případě vegetariánství se dá nahradit uvařenou cizrnou – vyzkoušeno 😊
- 400 ml kokosového mléka
- 400 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru nastrouhaný zázvor ještě pokrájejte nožem, ať nemáte v omáčce ty dlouhé "vlasy" z něj
- 2 lžíce červené kari pasty
- 1 lžička sušené citronové trávy
- 150 – 180 g cukrových lusků hrachu
- 1 ks velké mrkve
- 1 ks paprika červená / žlutá
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce limetové šťávy
- čerstvý koriandr
- chilli volitelné
Instrukce
- U tohoto receptu je nejdůležitější mít připravené všechny suroviny.Začněte tím, že si nakrájíte kuřecí prsa na větší kostky, posolíte je a necháte je zatím stranou.
- Nakrájejte si papriku na cca 2×2 cm kostky. Nastrouhejte zázvor a ten pak pokrájejte, aby vám v jídle nezanechal svoje "vlasy".Mrkev nakrájejte na tenké plátky, aby se rychle uvařila. Hrachovým luskům z obou stran ukrojte špičky a přepulte je.
- Do rozpálené wok pánve přidejte lžíci oleje, kari pastu, zázvor, citronovou trávu a případně chilli (pokud máte rádi ostré) na přibližně 2 minuty a promíchejte. Pozor, bude to trochu prskat.
- Přidejte kuřecí maso a zarestujte.
- Po té přidejte vývar, kokosové mléko, mrkev, papriku, rybí omáčku, přiveďte k varu a vařte přibližně 3 minuty.
- Přidejte limetovou šťávu a dochuťte rybí omáčku. Pokud je to málo slané, přidávejte místo soli rybí omáčku. Nakonec přidejte hrachové lusky a vařte přibližně další 2 minuty.
- Podávejte s rýží a posypte koriandrem.
Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!
Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!.