Sekaná s pečenou zeleninou, recept na zdravější českou klasiku

Sekaná patří mezi nejoblíbenější jídla české kuchyně. Její příprava je jednoduchá, suroviny dostupné a výsledek? Vždy potěší nejen oko, ale i chuťové pohárky.

V tomto receptu vám ukážu, jak zkombinovat tradiční šťavnatou sekanou s pečenou zeleninou. Brambory, mrkev a brokolice nejenže krásně doplní chuť masa, ale zároveň vytvoří vyvážené a zdravé jídlo, které zasytí celou rodinu. Navíc upečete vše v jednom pekáči bez hromady nádobí.

Recept - domácí sekaná

Tipy:

  • Použijte směs hovězího a vepřového masa. Hovězí dodá chuť, zatímco vepřové šťavnatost.
  • Namočte pečivo do mléka. Díky tomu bude sekaná vláčná a nebude se po upečení drolit.
  • Přidejte hodně nasekané petržele. Zvýrazní chuť i vůni, zároveň bude na řezu vypadat pestřeji.
  • Zeleninu nepřevařujte – lehce předvařená zelenina si v troubě zachová pevnost a přirozenou sladkost.

Počet porcí 4

Ingredience

Na sekanou

  • 500 g mletého masa 50 % hovězí a 50 % vepřové
  • 2 ks vejce
  • 1 ks velká cibule
  • 1 ks nakrájený rohlík
  • 1 dl mléka na namočení pečiva
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 hrst nasekané nati petržele
  • sůl, pepř podle chuti

Na pečenou zeleninu

  • brambory nakrájené na větší kusy
  • mrkev oloupaná, nakrájená na špalíčky
  • brokolice rozdělená na růžičky
  • 1 paličku česneku

Na dokončení

  • máslo nebo jiný tuk na potření

Instrukce

Příprava sekané

  • Nakrájejte cibuli a česnek najemno. Nakrájejte rohlík na menší kusy a namočte v mléce.
  • V míse pak smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, vejce s rohlikem zalitým mlékem.
  • Přidejte majoránku, kmín, petržel, sůl a pepř.
  • Vše dobře promíchejte rukama, dokud nevznikne kompaktní hmota. Pokud je směs příliš řídká, můžete přidat trochu strouhanky.
  • Ze směsi vytvarujte dva stejně velké válečky a položte je do pekáče.

Příprava zeleniny

  • Brambory a mrkev dejte do osolené vody a vařte téměř doměkka. Ke konci vaření přidejte brokolici na cca 2–3 minuty, aby jen změkla.
  • Zeleninu slijte a přidejte do pekáče k sekané. K zelenině přidejte k pečení i stroužky česneku.

Pečení

  • Podlejte sekanou vodou cca do výšky jednoho-2 cm ode dna pekáče.
  • Pekáč vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 25 minut.
  • Poté potřete sekanou rozpuštěným máslem a zvyšte teplotu na 250 °C. Pečte dalších 20 minut, dokud sekaná a zelenina nebudou mít krásnou zlatavou barvu.
Author: Zuzana Eisová

Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!

Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Zavřít
Cook & Write with ♥️. Eatonomy © Copyright 2020. All rights reserved.
Zavřít