Sekaná patří mezi nejoblíbenější jídla české kuchyně. Její příprava je jednoduchá, suroviny dostupné a výsledek? Vždy potěší nejen oko, ale i chuťové pohárky.
V tomto receptu vám ukážu, jak zkombinovat tradiční šťavnatou sekanou s pečenou zeleninou. Brambory, mrkev a brokolice nejenže krásně doplní chuť masa, ale zároveň vytvoří vyvážené a zdravé jídlo, které zasytí celou rodinu. Navíc upečete vše v jednom pekáči bez hromady nádobí.

Tipy:
- Použijte směs hovězího a vepřového masa. Hovězí dodá chuť, zatímco vepřové šťavnatost.
- Namočte pečivo do mléka. Díky tomu bude sekaná vláčná a nebude se po upečení drolit.
- Přidejte hodně nasekané petržele. Zvýrazní chuť i vůni, zároveň bude na řezu vypadat pestřeji.
- Zeleninu nepřevařujte – lehce předvařená zelenina si v troubě zachová pevnost a přirozenou sladkost.

Ingredience
Na sekanou
- 500 g mletého masa 50 % hovězí a 50 % vepřové
- 2 ks vejce
- 1 ks velká cibule
- 1 ks nakrájený rohlík
- 1 dl mléka na namočení pečiva
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce majoránky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 hrst nasekané nati petržele
- sůl, pepř podle chuti
Na pečenou zeleninu
- brambory nakrájené na větší kusy
- mrkev oloupaná, nakrájená na špalíčky
- brokolice rozdělená na růžičky
- 1 paličku česneku
Na dokončení
- máslo nebo jiný tuk na potření
Instrukce
Příprava sekané
- Nakrájejte cibuli a česnek najemno. Nakrájejte rohlík na menší kusy a namočte v mléce.
- V míse pak smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, vejce s rohlikem zalitým mlékem.
- Přidejte majoránku, kmín, petržel, sůl a pepř.
- Vše dobře promíchejte rukama, dokud nevznikne kompaktní hmota. Pokud je směs příliš řídká, můžete přidat trochu strouhanky.
- Ze směsi vytvarujte dva stejně velké válečky a položte je do pekáče.
Příprava zeleniny
- Brambory a mrkev dejte do osolené vody a vařte téměř doměkka. Ke konci vaření přidejte brokolici na cca 2–3 minuty, aby jen změkla.
- Zeleninu slijte a přidejte do pekáče k sekané. K zelenině přidejte k pečení i stroužky česneku.
Pečení
- Podlejte sekanou vodou cca do výšky jednoho-2 cm ode dna pekáče.
- Pekáč vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 25 minut.
- Poté potřete sekanou rozpuštěným máslem a zvyšte teplotu na 250 °C. Pečte dalších 20 minut, dokud sekaná a zelenina nebudou mít krásnou zlatavou barvu.
Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!
Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!