Je to jeden z nejrychlejších receptů na teplé jídlo, který tu u mě najdete. Losos má křupavou kůžičku a uvnitř je krásně šťavnatý. S hráškovým pyré z toho vzniká skvělý lehký a chutný kombo.
Tento recept doma vařím poměrně často. Pyré dělám někdy bez smetany a někdy s. Proto v postupu popisuji obě varianty a můžete i vy vyzkoušet, která vám chutná víc.

Křupavý losos s jedoduchým hráškovým pyré
Ingredience
Losos
- 2 ks filet lososa
- 2 lžíce olivový olej
- sůl
Hráškové pyré
- 300 g mraženého hrášku
- 2 lžičky másla
- 100 ml smetany 12% volitelné
- sůl, pepř, limetová šťáva
Instrukce
- Dejte si do hrnce dostatek vody na hrášek a přiveďte ji k varu.
- Vezměte si opravdu ostrý nůž a opatrně po kratší straně filetu nařízněte kůži. Malé zářezy blízko u sebe. Díky tomu bude kůže opravdu krásně křupavá. Osolte a opepřete lososa z obou stran.
- Rozehřejte nepřilnavou pánev a přideje olivový olej.
- Na rozpálenou pánev pokládejte filet lososa kůží dolů a prudce smažte cca 3 minuty. Po té otočte kůží nahoru a smažte další 1-2 minuty. Maso by mělo být po zmáčknutí prstem pružné a šťavnaté.
- Do horké vody dejte hrášek a nechte ho 2-3 minuty vařit. Po té sceďte.
- K hrášku přidejte máslo, šťávu z půlky limety a mixujte. Vznikne vám trošku hustší pyré. Pokud ho chcete řidší, přidejte přibližně 100 ml nízkoprocentní smetany.
- Pyré dochutťe solí i pepřem a můžete servírovat.
Vyzkoušeli jste tenhle recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Zanechte mi dole komentář a tagněte mě na instagramu @inkitchenwithzuz a použijte hastag #inkitchenwithzuz.