Koprová omáčka, recept na poctivou klasiku

Velkou částí populace milována, ale také nenáviděna. Ano, koprová omáčka. Osobně si myslím, že to máme ve většině zažitý ze školních jídelen. I já jsem ji neměla ráda, navíc jsme ji často mívali i doma, protože mamka si pěstovala (dodnes pěstuje) domácí kopr. Takže když přišla sezóna, nemohla jsem ji už ani vidět. 😄
Nyní, když už žiji bez rodičů, jsem vždycky opravdu ráda, když mi mamka dá kopr a mohu ji čas od času uvařit a chutná mi!

Pokud patříte mezi ty, kteří ji mají rádi, určitě víte, že základem této omáčky je máslo, mouka, smetana a kopr. Nic moc na udržení formy do plavek ještě když si k tomu dáte pět knedlíků že?
Obecně si ale myslím, že bychom si měli v životě dopřávat vše, na co máme chuť a pouze ovlivňovat množství. Já jsem tedy u receptu alespoň nahradila knedlíky opečenými bramborami, které se k omáčce perfektně hodí a dodají k ní křupavý a výrazný element, ale zároveň nepotlačí chuť této jemné omáčky.

Koprová omáčka s vejcem a brambory

Počet porcí 2
Čas přípravy 20 minutes

Ingredience

  • 30 g máslo
  • 15 + 5 g kopr 15 g do omáčky, 5 g na zdobení
  • 20 g hladká mouka
  • 125 ml smetany 33 %
  • 1,5 lžíce ocet
  • 35 g cukr krupice
  • 500 ml vývaru ideálně hovězího
  • 5 ks ranných brambor
  • 1 lžíce oleje
  • 2 ks vejce

Instrukce

  • Dejte brambory do studené vody a přiveďte je k varu. Poté vařte cca 12 minut, dokud nejsou měkké.
  • V hrnci rozehřejte máslo s moukou a za stálého míchání restujte 2-3 minuty, dokud nezíská jíška trošku barvu.
  • Přilejte vývar, promíchejte a nechte na malém plameni za občasného míchání vařit alespoň 15 minut. Pokud vám zbyly stonky z kopru, přidejte je do základu také.
    Díky převaření jíšky s vývarem se omáčka krásně zjemní.
  • Může se stát, že nyní máte v základu malinkaté hrudky a stonky z kopru, proto ho přeceďte.
  • Přilejte smetanu, cukr, ocet, sůl a promíchejte. Nyní je na vás jak sladkokyselou chuť máte rádi. Postupným přidáváním cukru a octa po malých dávkách se dostaňte k té své oblíbené intenzitě.
  • Přiveďte znovu k varu, přidejte kopr nakrájený najemno a promíchejte.
    Omáčku stáhněte z ohně, dál už nevařte, protože kopr po tepelné úpravě ztrácí svou chuť a vůni.
  • Dejte vařit vodu na vajíčka. Jakmile začne voda vřít, položte vejce na lžíci a opatrně ho vložte na dno hrnce, aby neprasklo. Zapněte si stopky na 7 minut. Poté ihned slejte horkou vodu a hrnec naplňte vodou studenou. Rychlým zchlazením zastavíte vaření žloutku, takže vajíčko po rozkrojení nebude suchý jak cesta. 🙂
    Po 2-3 minutách jemně ťukněte do vajíčka na jednom místě (neklepejte celé vajíčko) a z jednoho bodu pomocí hrany palce jemně loupejte. Pokud se vám podaří tento postup dodržet a máte vajíčka čerstvá, vůbec by se vám při loupání neměly vejce trhat.
  • Uvařené brambory sceďte a nakrájejte na měsíčky.
    Přidejte do pánve trochu oleje a bramborové kousky dozlatova osmažte.
  • Omáčku podávejte s brambory a rozkrojeným vajíčkem, omáčku můžete dozdobit zbylým koprem.

Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!

Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Zavřít
Cook & Write with ♥️. Eatonomy © Copyright 2020. All rights reserved.
Zavřít