Velkou částí populace milována, ale také nenáviděna. Ano, koprová omáčka. Osobně si myslím, že to máme ve většině zažitý ze školních jídelen. I já jsem ji neměla ráda, navíc jsme ji často mívali i doma, protože mamka si pěstovala (dodnes pěstuje) domácí kopr. Takže když přišla sezóna, nemohla jsem ji už ani vidět. 😄
Nyní, když už žiji bez rodičů, jsem vždycky opravdu ráda, když mi mamka dá kopr a mohu ji čas od času uvařit a chutná mi!
Pokud patříte mezi ty, kteří ji mají rádi, určitě víte, že základem této omáčky je máslo, mouka, smetana a kopr. Nic moc na udržení formy do plavek ještě když si k tomu dáte pět knedlíků že?
Obecně si ale myslím, že bychom si měli v životě dopřávat vše, na co máme chuť a pouze ovlivňovat množství. Já jsem tedy u receptu alespoň nahradila knedlíky opečenými bramborami, které se k omáčce perfektně hodí a dodají k ní křupavý a výrazný element, ale zároveň nepotlačí chuť této jemné omáčky.

Koprová omáčka s vejcem a brambory
Ingredience
- 30 g máslo
- 15 + 5 g kopr 15 g do omáčky, 5 g na zdobení
- 20 g hladká mouka
- 125 ml smetany 33 %
- 1,5 lžíce ocet
- 35 g cukr krupice
- 500 ml vývaru ideálně hovězího
- 5 ks ranných brambor
- 1 lžíce oleje
- 2 ks vejce
Instrukce
- Dejte brambory do studené vody a přiveďte je k varu. Poté vařte cca 12 minut, dokud nejsou měkké.
- V hrnci rozehřejte máslo s moukou a za stálého míchání restujte 2-3 minuty, dokud nezíská jíška trošku barvu.
- Přilejte vývar, promíchejte a nechte na malém plameni za občasného míchání vařit alespoň 15 minut. Pokud vám zbyly stonky z kopru, přidejte je do základu také. Díky převaření jíšky s vývarem se omáčka krásně zjemní.
- Může se stát, že nyní máte v základu malinkaté hrudky a stonky z kopru, proto ho přeceďte.
- Přilejte smetanu, cukr, ocet, sůl a promíchejte. Nyní je na vás jak sladkokyselou chuť máte rádi. Postupným přidáváním cukru a octa po malých dávkách se dostaňte k té své oblíbené intenzitě.
- Přiveďte znovu k varu, přidejte kopr nakrájený najemno a promíchejte.Omáčku stáhněte z ohně, dál už nevařte, protože kopr po tepelné úpravě ztrácí svou chuť a vůni.
- Dejte vařit vodu na vajíčka. Jakmile začne voda vřít, položte vejce na lžíci a opatrně ho vložte na dno hrnce, aby neprasklo. Zapněte si stopky na 7 minut. Poté ihned slejte horkou vodu a hrnec naplňte vodou studenou. Rychlým zchlazením zastavíte vaření žloutku, takže vajíčko po rozkrojení nebude suchý jak cesta. 🙂Po 2-3 minutách jemně ťukněte do vajíčka na jednom místě (neklepejte celé vajíčko) a z jednoho bodu pomocí hrany palce jemně loupejte. Pokud se vám podaří tento postup dodržet a máte vajíčka čerstvá, vůbec by se vám při loupání neměly vejce trhat.
- Uvařené brambory sceďte a nakrájejte na měsíčky. Přidejte do pánve trochu oleje a bramborové kousky dozlatova osmažte.
- Omáčku podávejte s brambory a rozkrojeným vajíčkem, omáčku můžete dozdobit zbylým koprem.
Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!
Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!