Jak doma připravit správně steak?

Když se chci doma zavděčit, hovězí steak a ideálně s chimichurri je jasná volba. Mnoho lidí se přípravy bojí a přitom je to opravdu rychlé a jednoduché. Jen je potřeba znát správný postup.

Jak ke steaku připravit argentinskou omáčku chimichurri, najdete tady.

Tipy:

  • Výběr masa – Ideálně vysoký roštěnec (ribeye), nízký roštěnec (sirloin) nebo svíčková (tenderloin).
    Vždy vybírám co nejvíc rovný steak po celé délce a o výšce minimálně 1,5 článku prstu.
    Vyhlížím kousek, který je co nejvíce prorostlý jemnými „vlásky“ tuku.
  • Teplota masa – Před přípravou je maso potřeba alespoň 30 min předem vyndat z lednice, aby mělo pokojovou teplotu.
  • Osušení – Steak osušte papírovou utěrkou, aby měl pak krásnou kůrku.
  • Solení – Steak osolte až před bezprostřední přípravou. Sůl vytahuje vodu, takže pokud maso osolíte moc brzy, steak ztratí šťávu.
  • Teplota pánve – Povrch musí být opravdu horký, aby se maso rychle zatáhlo a nepustilo šťávu.
  • Odpočinek – Po stažení steaku z pánve ho nechte 3-4 minuty odpočinout, aby se šťáva rovnoměrně rozprostřela.

Počet porcí 2

Ingredience

  • 2 ks hovězí steak 200 – 250 g
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 2 ks stroužky česneku
  • 2 snítky tymiánu či rozmarýnu
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Instrukce

  • Maso vyndejte z lednice a nechte ho odpočinout při pokojové teplotě alespoň 30 minut.
  • Osušte steak papírovou utěrkou a těsně před přípravou ho z obou stran osolte a opepřete.
  • Rozpalte pánev na vysokou teplotu, přidejte olivový olej.
  • Steak opečte z každé strany 2-3 min z každé strany pro medium rare (teplota uvnitř kolem 55 °C), 4 minuty pro medium (60 °C), 5 minut pro medium well done (65 °C).
  • Přidejte máslo, česnek a bylinky. Snižte plamen a lžící párkrát přelijte steak rozpuštěným máslem.
  • Steak nechte mimo pánev, na talíři pod alobalem, či dalším talířem 3-4 minuty odpočinout.
  • Podávejte s oblíbenou přílohou a salsou – např. chimichurri.
Jak správně připravit dokonalý steak doma

Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!

Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Zavřít
Cook & Write with ♥️. Eatonomy © Copyright 2020. All rights reserved.
Zavřít