Když se chci doma zavděčit, hovězí steak a ideálně s chimichurri je jasná volba. Mnoho lidí se přípravy bojí a přitom je to opravdu rychlé a jednoduché. Jen je potřeba znát správný postup.
Jak ke steaku připravit argentinskou omáčku chimichurri, najdete tady.
Tipy:
- Výběr masa – Ideálně vysoký roštěnec (ribeye), nízký roštěnec (sirloin) nebo svíčková (tenderloin).
Vždy vybírám co nejvíc rovný steak po celé délce a o výšce minimálně 1,5 článku prstu.
Vyhlížím kousek, který je co nejvíce prorostlý jemnými „vlásky“ tuku. - Teplota masa – Před přípravou je maso potřeba alespoň 30 min předem vyndat z lednice, aby mělo pokojovou teplotu.
- Osušení – Steak osušte papírovou utěrkou, aby měl pak krásnou kůrku.
- Solení – Steak osolte až před bezprostřední přípravou. Sůl vytahuje vodu, takže pokud maso osolíte moc brzy, steak ztratí šťávu.
- Teplota pánve – Povrch musí být opravdu horký, aby se maso rychle zatáhlo a nepustilo šťávu.
- Odpočinek – Po stažení steaku z pánve ho nechte 3-4 minuty odpočinout, aby se šťáva rovnoměrně rozprostřela.

Ingredience
- 2 ks hovězí steak 200 – 250 g
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 2 ks stroužky česneku
- 2 snítky tymiánu či rozmarýnu
- sůl a čerstvě namletý pepř
Instrukce
- Maso vyndejte z lednice a nechte ho odpočinout při pokojové teplotě alespoň 30 minut.
- Osušte steak papírovou utěrkou a těsně před přípravou ho z obou stran osolte a opepřete.
- Rozpalte pánev na vysokou teplotu, přidejte olivový olej.
- Steak opečte z každé strany 2-3 min z každé strany pro medium rare (teplota uvnitř kolem 55 °C), 4 minuty pro medium (60 °C), 5 minut pro medium well done (65 °C).
- Přidejte máslo, česnek a bylinky. Snižte plamen a lžící párkrát přelijte steak rozpuštěným máslem.
- Steak nechte mimo pánev, na talíři pod alobalem, či dalším talířem 3-4 minuty odpočinout.
- Podávejte s oblíbenou přílohou a salsou – např. chimichurri.

Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!
Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!