Tohle je jeden z mých oblíbených receptů, protože se vaří v jednom hrnci pomalu a dlouho. Mezitím stihnu spoustu jiné práce a pak už jen podávám s těstovinami.
Ale určitě si vaření nezkracujte jen proto, že pospícháte. Tento recept vařte, když budete moct být doma, dohlížet na to a postupně dolévat vývar. Čím déle totiž budete ragú vařit, tím lepší a intenzivnější bude finální chuť.
Pro tento recept, jako pro mnoho italských omáček a dušených pokrmů, je základem tzv. Il Soffritto.
JAK PŘIPRAVIT IL SOFRITTO:
Najemno nakrájejte očištěnou mrkev, celer a bílou cibuli. S trochou olivového oleje pomalu restujte cca 10 minut, dokud suroviny nezměknou a zezlátnou. Pozor nezhnědnou. (jak na soffritto píšu také v postupu receptu)
Tipy, jak na zaručeně nejlepší ragú:
- na Il Soffritto nespěchejte, jinak nezískáte skutečnou sílu chuti;
- ujistěte se, že do receptu používáte mleté maso v poměru 1:1 hovězího a vepřového;
- použijte červené víno, které je dobré i k pití a vyhněte se vínu „na vaření“, používejte opravdu kvalitní víno;
- vyhněte se bujónům – zkuste použít co nejkvalitnější vývar, ideálně hovězí.

Recept na italské hovězí ragú s těstovinami tagliatelle
Ingredience
- 1 ks větší mrkev
- 1 ks větší cibule
- 3-4 ks stonků řapíkatého celeru
- 250 g hovězího mletého masa
- 250 g vepřového mletého masa
- 450 g drcených rajčat rozmixovaných, nebo nakrájených na malé kousky
- 220 ml kvalitního červeného vína
- 1 litr vývaru ideálně hovězího
- 1 lžíce olivového oleje
- 500 g těstoviny tagliatelle
- sůl, pepř
- parmezán k servírování
Instrukce
- Mrkev, cibuli a celer nakrájejte nadrobno a přidejte do nepřilnavého hrnce s trochou olivového oleje. Zeleninu nechte na mírném ohni trošku zezlátnout. (tomuto základu se říká Il Soffritto)
- Nyní k základu přidejte mleté maso a vařte do zhnědnutí.
- Pokud je v pánvi hodně přebytečného tuku, trochu ho odlijte. Přidejte červené víno a zredukujte ho na polovinu. Jakmile se víno zredukuje, přidejte drcená rajčata, polovinu vývaru, špetku soli a pepře.
- Omáčku promíchejte a nechte na mírném ohni 2 a půl hodiny provařit. Občasně míchejte a dolévejte zbytek vývaru, protože v průběhu vaření se bude postupně redukovat.
- Chvilku před servírováním dejte vařit těstoviny.
- Hotové těstoviny smíchejte s ragú a zasypte parmezánem.
Poznámky
Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!
Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!