Italské hovězí ragú s těstovinami tagliatelle

Tohle je jeden z mých oblíbených receptů, protože se vaří v jednom hrnci pomalu a dlouho. Mezitím stihnu spoustu jiné práce a pak už jen podávám s těstovinami.

Ale určitě si vaření nezkracujte jen proto, že pospícháte. Tento recept vařte, když budete moct být doma, dohlížet na to a postupně dolévat vývar. Čím déle totiž budete ragú vařit, tím lepší a intenzivnější bude finální chuť.
Pro tento recept, jako pro mnoho italských omáček a dušených pokrmů, je základem tzv. Il Soffritto.

JAK PŘIPRAVIT IL SOFRITTO:
Najemno nakrájejte očištěnou mrkev, celer a bílou cibuli. S trochou olivového oleje pomalu restujte cca 10 minut, dokud suroviny nezměknou a zezlátnou. Pozor nezhnědnou. (jak na soffritto píšu také v postupu receptu)

Tipy, jak na zaručeně nejlepší ragú:

  • na Il Soffritto nespěchejte, jinak nezískáte skutečnou sílu chuti;
  • ujistěte se, že do receptu používáte mleté maso v poměru 1:1 hovězího a vepřového;
  • použijte červené víno, které je dobré i k pití a vyhněte se vínu „na vaření“, používejte opravdu kvalitní víno;
  • vyhněte se bujónům – zkuste použít co nejkvalitnější vývar, ideálně hovězí.

Recept na italské hovězí ragú s těstovinami tagliatelle

Počet porcí 5
Čas přípravy 2 hodin 45 minutes

Ingredience

  • 1 ks větší mrkev
  • 1 ks větší cibule
  • 3-4 ks stonků řapíkatého celeru
  • 250 g hovězího mletého masa
  • 250 g vepřového mletého masa
  • 450 g drcených rajčat rozmixovaných, nebo nakrájených na malé kousky
  • 220 ml kvalitního červeného vína
  • 1 litr vývaru ideálně hovězího
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 500 g těstoviny tagliatelle
  • sůl, pepř
  • parmezán k servírování

Instrukce

  • Mrkev, cibuli a celer nakrájejte nadrobno a přidejte do nepřilnavého hrnce s trochou olivového oleje. Zeleninu nechte na mírném ohni trošku zezlátnout. (tomuto základu se říká Il Soffritto)
  • Nyní k základu přidejte mleté maso a vařte do zhnědnutí.
  • Pokud je v pánvi hodně přebytečného tuku, trochu ho odlijte. Přidejte červené víno a zredukujte ho na polovinu.
    Jakmile se víno zredukuje, přidejte drcená rajčata, polovinu vývaru, špetku soli a pepře.
  • Omáčku promíchejte a nechte na mírném ohni 2 a půl hodiny provařit. Občasně míchejte a dolévejte zbytek vývaru, protože v průběhu vaření se bude postupně redukovat.
  • Chvilku před servírováním dejte vařit těstoviny.
  • Hotové těstoviny smíchejte s ragú a zasypte parmezánem.
    Recept na italské hovězí ragú

Poznámky

Hotový recept je určen k okamžité spotřebě. Případně se dá uchovat v lednici po dobu maximálně 3-4 dnů.
 

Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!

Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Zavřít
Cook & Write with ♥️. Eatonomy © Copyright 2020. All rights reserved.
Zavřít