Vanilkové rohlíčky jsou ikonickým vánočním cukrovím, které neodmyslitelně patří na každý sváteční stůl. Jedná se o rychlý a snadný recept, který dělám už léta.
Proč se vám nemusí vanilkové rohlíčky povést?
- Máslo bylo příliš měkké. Pokud nenecháte těsto pořádně odpočinout a vychladnout do lednice, hrozí, že rohlíčky při pečení ztratí pevnost a roztečou se na plechu.
- Špatný poměr surovin. Příliš mnoho másla nebo málo mouky naruší strukturu těsta. Držte se přesného receptu.
- Nižší kvalita mouky. Mouka s nízkým obsahem lepku může způsobit, že těsto bude příliš křehké a nebude držet tvar. Vybírejte ideálně typ 00.
Věděli jste, že…
- Vanilkové rohlíčky pocházejí z Rakouska, kde jsou známé především jako Vanillekipferl a jejich historie sahá až do dob rakousko-uherské monarchie, kdy byly symbolem bohatství a luxusu.
- Symbolický tvar rohlíčku má tvar půlměsíce. Údajně měl přinášet štěstí.

Ingredience
- 80 g cukru moučka prosátého
- 80 g mletých ořechů mletých
- 240 g másla pokojové teploty
- 340 g hladké mouky prosáté
- semínka z 1 vanilkového lusku případně 1 sáček vanilkového cukru
Instrukce
- Smíchejte všechny suroviny v rukou na pracovní ploše nebo v robotu s hnětací metlou.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte ho odpočinout do lednice. Ideálně přes noc, ale minimálně však 2 hodiny.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Těsto po kusech rozválejte na "hady" s tloušťkou přibližně 0,5 cm a vytvarujte rohlíčky.
- Pečte na plechu vyloženém pečícím papírem zhruba 12 minut, dokud nezačnou ve spod zlátnout.
- Ještě teplé velmi opatrně začněte obalovat rohlíčky v moučkovém cukru, nebo je alespoň posypte zvrchu.
Poznámky
- Vychladlé rohlíčky skladujte v uzavíratelné nádobě, aby rohlíčky nezvlhnuly a neokoraly.
Vanilkové rohlíčky chutnají nejlépe po 2-3 dnech, kdy se chutě propojí a konzistence zjemní.
Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!
Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!