Tradiční vanilkové rohlíčky, snadný recept pro vánoční klasiku

Vanilkové rohlíčky jsou ikonickým vánočním cukrovím, které neodmyslitelně patří na každý sváteční stůl. Jedná se o rychlý a snadný recept, který dělám už léta.

Proč se vám nemusí vanilkové rohlíčky povést?

  • Máslo bylo příliš měkké. Pokud nenecháte těsto pořádně odpočinout a vychladnout do lednice, hrozí, že rohlíčky při pečení ztratí pevnost a roztečou se na plechu.
  • Špatný poměr surovin. Příliš mnoho másla nebo málo mouky naruší strukturu těsta. Držte se přesného receptu.
  • Nižší kvalita mouky. Mouka s nízkým obsahem lepku může způsobit, že těsto bude příliš křehké a nebude držet tvar. Vybírejte ideálně typ 00.

Věděli jste, že…

  • Vanilkové rohlíčky pocházejí z Rakouska, kde jsou známé především jako Vanillekipferl a jejich historie sahá až do dob rakousko-uherské monarchie, kdy byly symbolem bohatství a luxusu.
  • Symbolický tvar rohlíčku má tvar půlměsíce. Údajně měl přinášet štěstí.

Počet porcí 70 rohlíčků (cca)
Čas přípravy 1 hodina 15 minutes

Ingredience

  • 80 g cukru moučka prosátého
  • 80 g mletých ořechů mletých
  • 240 g másla pokojové teploty
  • 340 g hladké mouky prosáté
  • semínka z 1 vanilkového lusku případně 1 sáček vanilkového cukru

Instrukce

  • Smíchejte všechny suroviny v rukou na pracovní ploše nebo v robotu s hnětací metlou.
  • Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte ho odpočinout do lednice. Ideálně přes noc, ale minimálně však 2 hodiny.
  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Těsto po kusech rozválejte na "hady" s tloušťkou přibližně 0,5 cm a vytvarujte rohlíčky.
  • Pečte na plechu vyloženém pečícím papírem zhruba 12 minut, dokud nezačnou ve spod zlátnout.
  • Ještě teplé velmi opatrně začněte obalovat rohlíčky v moučkovém cukru, nebo je alespoň posypte zvrchu.

Poznámky

  • Vychladlé rohlíčky skladujte v uzavíratelné nádobě, aby rohlíčky nezvlhnuly a neokoraly.
    Vanilkové rohlíčky chutnají nejlépe po 2-3 dnech, kdy se chutě propojí a konzistence zjemní.

Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!

Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Zavřít
Cook & Write with ♥️. Eatonomy © Copyright 2020. All rights reserved.
Zavřít