Ořechové pracny, recept na oblíbené vánoční cukroví

Ořechové pracny, někdy nazývané medvědí tlapky, jsou jedním z nejoblíbenějších českých tradičních druhů vánočního cukroví. Pokud si organizujete, které cukroví začnete péct jako první, pracny mohou být jedním z nich. Stačí je skladovat upečené v suchu a až těsně před Vánoci je naplnit krémem.

Rady a triky pro dokonalé pracny:

  • Formičky nepřeplňujte, těsto se pak lépe vyklápí.
  • Těsto nechte dobře odležet – chutě se lépe propojí.
  • Pečte na nižší teplotu, aby pracny byly měkké a nepřipálily se.

Tradiční ořechové pracny, recept na oblíbené vánoční cukroví

Počet porcí 35 ks

Ingredience

Těsto – ořechové pracny

  • 250 g hladké mouky
  • 85 g vlašských ořechů mletých
  • 160 g moučkového cukru
  • 15 g holandského kakaa
  • 10 g mleté skořice
  • 160 g másla vychlazeného

Krém

  • 80 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 40 g vlaškých ořechů namletých

Instrukce

Těsto

  • Smíchejte mouku, ořechy, cukr, kakao a skořici v míse.
  • Přidejte studené máslo a zpracujte v těsto, dokud není hladké hnětací metlou.
  • Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici odležet alespoň 2-3 hodiny.
  • Předehřejte troubu na 150 °C.
  • Těsto vtlačte do formiček – naplňte je jen do poloviny a prsty přitiskněte k okrajům.
  • Pečte v troubě předehřáté na 150 °C asi 15 minut.
  • Hned po upečení vyklopte pracny z formiček ještě za tepla a obalte je v moučkovém cukru se skořicí (já jsem tam přidala i lžičku holandského kakaa kvůli barvě).

Krém

  • Máslo pokojové teploty šlehejte v robotu pár minut, dokud nenabude na objemu a nezíská nadýchanou, světlou konzistenci.
  • Poté přidejte cukr podle chuti a mleté ořechy.
  • Hotový krém naplňte do zdobícího pytlíku s úzkou špičkou a spojte půlky ořechů krémem k sobě.
  • Pokud nemáte zdobící sáček, můžete ořechy jednoduše promazat nožem.

Poznámky

Formičky na ořechové pracny
Author: Zuzana Eisová

Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!

Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Zavřít
Cook & Write with ♥️. Eatonomy © Copyright 2020. All rights reserved.
Zavřít