Ořechové pracny, někdy nazývané medvědí tlapky, jsou jedním z nejoblíbenějších českých tradičních druhů vánočního cukroví. Pokud si organizujete, které cukroví začnete péct jako první, pracny mohou být jedním z nich. Stačí je skladovat upečené v suchu a až těsně před Vánoci je naplnit krémem.
Rady a triky pro dokonalé pracny:
- Formičky nepřeplňujte, těsto se pak lépe vyklápí.
- Těsto nechte dobře odležet – chutě se lépe propojí.
- Pečte na nižší teplotu, aby pracny byly měkké a nepřipálily se.

Tradiční ořechové pracny, recept na oblíbené vánoční cukroví
Ingredience
Těsto – ořechové pracny
- 250 g hladké mouky
- 85 g vlašských ořechů mletých
- 160 g moučkového cukru
- 15 g holandského kakaa
- 10 g mleté skořice
- 160 g másla vychlazeného
Krém
- 80 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 40 g vlaškých ořechů namletých
Instrukce
Těsto
- Smíchejte mouku, ořechy, cukr, kakao a skořici v míse.
- Přidejte studené máslo a zpracujte v těsto, dokud není hladké hnětací metlou.
- Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici odležet alespoň 2-3 hodiny.
- Předehřejte troubu na 150 °C.
- Těsto vtlačte do formiček – naplňte je jen do poloviny a prsty přitiskněte k okrajům.
- Pečte v troubě předehřáté na 150 °C asi 15 minut.
- Hned po upečení vyklopte pracny z formiček ještě za tepla a obalte je v moučkovém cukru se skořicí (já jsem tam přidala i lžičku holandského kakaa kvůli barvě).
Krém
- Máslo pokojové teploty šlehejte v robotu pár minut, dokud nenabude na objemu a nezíská nadýchanou, světlou konzistenci.
- Poté přidejte cukr podle chuti a mleté ořechy.
- Hotový krém naplňte do zdobícího pytlíku s úzkou špičkou a spojte půlky ořechů krémem k sobě.
- Pokud nemáte zdobící sáček, můžete ořechy jednoduše promazat nožem.
Poznámky

Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!
Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!