Recept na domácí slaný karamel

Pro všechny, kdo chtějí recept na opravdu perfektní slaný karamel alias „salted caramel“, který po dvou sekundách od dokončení neztuhne a je krásně hladký.
V ideálním případě se připravuje rozpuštěním tekuté cukrářské glukózy s cukrem krystal, ale protože předpokládám, že ne všichni máte doma glukózu, recept je upraven pro verzi bez ní.

Než se vrhnete na recept, dejte si pozor, že při postupu dodržíte tyto pravidla:

  • smetanu budete mít předem ohřátou;
  • máslo při pokojové teplotě;
  • máte nepřilnavý hrnec, ideálně teflon;
  • máte předem pořádně umyté skleničky, do které budete karamel dávat.

Jak se vyčistit nádobí, použité při přípravě slaného karamelu?
Zalijte nádobí horkou vodou a nechte ho chvilku odležet, tak jako klasický cukr se po chvilce rozpustí.

Slaný karamel krok po kroku

Počet porcí 3 skleničky, o objemu 200 ml
Čas přípravy 15 minutes

Ingredience

  • 400 g cukr krupice nepoužívejte třtinový
  • 160 g másla nakrájené na menší kostky
  • 250 ml smetany ke šlehání 33%
  • 2 lžičky soli
  • 4 kapky vanilkového aroma

Instrukce

  • Jako první si vyndejte máslo z lednice a s receptem nezačínejte dříve, než bude mít pokojovou teplotu.
  • Smetanu nalejte do hrnce, ve kterém nebudete dělat karamel a přiveďte ji k varu.
  • Cukr dejte do hrnce a na středním-menším plameni zahřívejte – nemíchejte, počkejte, než se cukr sám rozpustí. Ale hrnec hlídejte, ať se nedostane cukr do příliš velké teploty a nezačne se připalovat.
    Pokud se i tak bojíte, že se připálí, použijte stěrku a karamel začnete míchat. Udělají se vám tam sice hrudky, ale než nalejete karamel do skleniček, můžete ho lít přes sítko.
    Toto celé bude trvat 3-5 minut.
  • Jakmile se karamel rozpustí, přidejte tam za stálého míchání ohřátou smetanu a nechte cca minutu povařit. Hrnec vyjměte z plotny.
  • Přidejte sůl, kapku vanilkového aroma a důkladně promíchejte.
  • Přidejte máslo a tyčovým mixérem rozmixujte. Měla by vzniknout krásně hladká konzistence.
    Pokud ne, přelejte karamel přes sítko, než ho budete dávat ještě teplý do skleniček.
  • Skladujte v lednici, kde karamel můžete mít klidně měsíc.

Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!

Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Zavřít
Cook & Write with ♥️. Eatonomy © Copyright 2020. All rights reserved.
Zavřít