Jak si připravit donuty doma, recept na oblíbenou čokoládovou sladkost

Kdo by neměl rád donuty že? A protože se blíží mezinárodní den donutů a koblih (vždy první pátek v měsíci červnu), připravila jsem na ně základní recept s čokoládovou polevou.
Jedná se o smažené kynuté těsto, které se po vychladnutí namáčí v nejrůznějších polevách a sype například oříšky. Těsto se moc neliší od klasických středoevropských koblih, ale neplní se náplněmi uvnitř. Původní recept pochází z Holandska, ale nejpopulárnější jsou samozřejmě v Americe.

Původně se donuty smažily na sádle, ale dnes už se používá běžně dostupný olej. Svůj název získali podle přejímání slova doughknots do slova donuty, což v doslovném překladu znamená zauzlované těsto a nuts jsou ořechy.

Recept na domácí donuty

Čas přípravy 1 hodina 15 minutes

Ingredience

Donuty

  • 175 g hladké mouky
  • 75 g polohrubé mouky
  • 125 ml mléka
  • 50 g másla rozehřáté – ne vroucí
  • 15 g čerstvého droždí
  • 30 g cukru krupice
  • 2 ks žloutek
  • špetka soli

Čokoládová poleva

  • 100 g mléčné čokolády
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 50 ml mléko
  • 20 g máslo
  • jedlé dekorace / posypky / oříšky volitelné

Instrukce

Donuty

  • Smíchejte 1 lžíci cukru s vlažným mlékem (kolem 30-35°C, aby mohly kvasinky hezky pracovat) a rozdrobeným droždím do vysoké nádoby. Přikryjte nádobu utěrkou, nechte cca 30-40 minut stranou při pokojové teplotě a nechte vzejít kvásek.
  • Do mísy přidejte mouku, zbytek cukru, žloutky, rozehřáté máslo a promíchejte.
  • Přidejte vzešlý kvásek a zadělejte těsto hnětací metlou v jednotné hladké těsto.
  • Těsto pomoučte přibližně hrstkou mouky, ať neosychá. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu.
  • Vykynuté těsto dejte na pracovní plochu posypanou moukou a vyválejte ho na 1,5 cm vysoký plát.
  • Nyní vykrajujte pomocí vykrajovátka na donuty kolečka. (já ho mám z Tescomy a vřele doporučuji). Pokud nemáte vykrajovátko, vykrajujte pomocí skleničky, ve středu pomocí nějaké prázdné lahve od vína nebo pet lahve.
  • Vykrojené donuty nechte na místě ještě dalších 15 minut kynout. A zatím si připravte pánev s velkým množstvím oleje.
  • Pokud budete chtít donuty obalovat jen v cukru se skořicí, připravte si směs před smažením, protože je třeba je obalit ještě horké, aby se posyp na donuty přichytil.
    Pokud budete máčet v čokoládě podle receptu, stačí až po vychladnutí donutů.
  • Donuty dejte opatrně do pánve s rozpáleným olejem asi po 3 – 4 kusech najednou, smažte z každé strany maximálně 2 minuty do zlatova. Ono se to nezdá, ale je to pak velmi rychlý proces, tak opatrně. Hotové donuty odkládejte na papírové utěrky, které pohltí přebytečný tuk.

Poleva

  • Nalámejte čokoládu na kousky, přidejte mléko, máslo a holandské kakao. Za stálého míchání na mírném plameni nechte rozpustit.
  • Pak už jen stačí donuty v polevě namočit a dozdobit.
    Donut z kynutého těsta s čokoládovou polevou a drcenými pečenými lískovými oříšky.

Poznámky

Druhů polev a dekorací je nesčetné množství, avšak základní recept na těsto bývá většinou stejné a obměňují se především zmíněné polevy a dekorace.
 

Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!

Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Zavřít
Cook & Write with ♥️. Eatonomy © Copyright 2020. All rights reserved.
Zavřít