Kdo by neměl rád donuty že? A protože se blíží mezinárodní den donutů a koblih (vždy první pátek v měsíci červnu), připravila jsem na ně základní recept s čokoládovou polevou.
Jedná se o smažené kynuté těsto, které se po vychladnutí namáčí v nejrůznějších polevách a sype například oříšky. Těsto se moc neliší od klasických středoevropských koblih, ale neplní se náplněmi uvnitř. Původní recept pochází z Holandska, ale nejpopulárnější jsou samozřejmě v Americe.
Původně se donuty smažily na sádle, ale dnes už se používá běžně dostupný olej. Svůj název získali podle přejímání slova doughknots do slova donuty, což v doslovném překladu znamená zauzlované těsto a nuts jsou ořechy.

Recept na domácí donuty
Ingredience
Donuty
- 175 g hladké mouky
- 75 g polohrubé mouky
- 125 ml mléka
- 50 g másla rozehřáté – ne vroucí
- 15 g čerstvého droždí
- 30 g cukru krupice
- 2 ks žloutek
- špetka soli
Čokoládová poleva
- 100 g mléčné čokolády
- 1 lžíce holandského kakaa
- 50 ml mléko
- 20 g máslo
- jedlé dekorace / posypky / oříšky volitelné
Instrukce
Donuty
- Smíchejte 1 lžíci cukru s vlažným mlékem (kolem 30-35°C, aby mohly kvasinky hezky pracovat) a rozdrobeným droždím do vysoké nádoby. Přikryjte nádobu utěrkou, nechte cca 30-40 minut stranou při pokojové teplotě a nechte vzejít kvásek.
- Do mísy přidejte mouku, zbytek cukru, žloutky, rozehřáté máslo a promíchejte.
- Přidejte vzešlý kvásek a zadělejte těsto hnětací metlou v jednotné hladké těsto.
- Těsto pomoučte přibližně hrstkou mouky, ať neosychá. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu.
- Vykynuté těsto dejte na pracovní plochu posypanou moukou a vyválejte ho na 1,5 cm vysoký plát.
- Nyní vykrajujte pomocí vykrajovátka na donuty kolečka. (já ho mám z Tescomy a vřele doporučuji). Pokud nemáte vykrajovátko, vykrajujte pomocí skleničky, ve středu pomocí nějaké prázdné lahve od vína nebo pet lahve.
- Vykrojené donuty nechte na místě ještě dalších 15 minut kynout. A zatím si připravte pánev s velkým množstvím oleje.
- Pokud budete chtít donuty obalovat jen v cukru se skořicí, připravte si směs před smažením, protože je třeba je obalit ještě horké, aby se posyp na donuty přichytil. Pokud budete máčet v čokoládě podle receptu, stačí až po vychladnutí donutů.
- Donuty dejte opatrně do pánve s rozpáleným olejem asi po 3 – 4 kusech najednou, smažte z každé strany maximálně 2 minuty do zlatova. Ono se to nezdá, ale je to pak velmi rychlý proces, tak opatrně. Hotové donuty odkládejte na papírové utěrky, které pohltí přebytečný tuk.
Poleva
- Nalámejte čokoládu na kousky, přidejte mléko, máslo a holandské kakao. Za stálého míchání na mírném plameni nechte rozpustit.
- Pak už jen stačí donuty v polevě namočit a dozdobit.
Poznámky
Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!
Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!.