K tomuto receptu mě inspirovala zdravá verze čokoládových sušenek z datlí, které najdete už také u mě na blogu.
Chtěla jsem připravit něco i pro ty, kteří neřeší pár hříšných sladkých kousků a prostě si je vychutnávají.
Nejlepší jsou hned čerstvé a pak hezky odleželé 2-3 dny od upečení jsou krásně vláčné. Mňam!
Doporučuji přidat do těchto cookies místo čokoládových lupínků / hoblinek celé čokoládové kousky nebo nasekanou čokoládu.

Extra čokoládové cookies
Ingredience
- 125 g másla
- 225 g cukru krystal
- 150 g hladké mouky
- 35 g holandského kakaa
- 100 g kvalitních čokoládových peciček / čoček můžete nahradit čokoládou nasekanou na drobné kousky
- 1 ks vejce
- 0,5 lžičky pečícího prášku do pečiva
- 0,5 lžičky soli
- 0,5 lžíce vanilkového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- můžete přidat i 100 g ořechů, pokud chcete
Instrukce
- Hodinu před začátkem vyndejte máslo z lednice a nechte ho při pokojové teplotě.
- Zapněte troubu na 180°C.
- Vyšlehejte máslo s cukrem, šlehejte tak dlouho, dokud není směs krásně hladká a nadýchaná 2 – 3 minuty. Ideálně tento recept připravujte v kuchyňském robotu.
- Přidejte mouku, holandské kakao, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, sůl a opět míchejte, dokud není těsto hezky jednotné.
- Přidejte čokoládové pecičky / nasekanou čokoládu a jemně promíchejte, už stačí v ruce – nemusíte používat robota.
- Těsto rozdělte na cca 14 – 15 ks po 70 g. Těsto si poctivě važte na kuchyňské váze, díky tomu budete mít všechny cookies stejně velké.
- Z těsta vytvořte kuličky, dejte je na plech vyložený pečícím papírem a lehce zmáčkněte svrchu dlaní. Vzniknou vám z toho takové "karbanátky". Dávejte si mezi cookies rozestupy, protože se vám na plechu trochu povolí a zvětší svůj objem.
- Cookies pečte na 180°C cca 12 – 15 minut.
- Hotové sušenky na plechu obkružte skleničkou s trošku větším průměrem. Díky tomu se vám cookies srovnají a budou krásně kulaté. To jde jenom, dokud jsou teplé. Sušenky poté nechte na plechu stydnout alespoň 3-5 minut, až pak je přendávejte, aby se vám nepotrhaly.
- Pokud je nesníte naposezení, skladujte maximálně týden v uzavřené krabičce při pokojové teplotě.
Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!
Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!