Tento světoznámý lehký dort nese jméno po slavné ruské baletce Anně Pavlově, pro kterou byl tento recept prvně připraven. Korpus byl ispirovaný načechranou tylovou baletní sukní Anny Pavlovy.
Tato nadýchaná dobrota potěší zejména bezlepkáře, protože v ní není ani špetka mouky! Vážně!
Korpus je totiž vytvořen z vysušených vyšlehaných bílků s cukrem. Nejen, že dort krásně vypadá, ale i chutná.
Jak bezchybně upéct dort Pavlova?
- Zní to jednoduše, ale je opravdu striktně dodržet pár základních kroků v postupu receptu, aby se Pavlova opravdu povedla.
- Na přípravu korpusu se všeobecně doporučují starší bílky, protože se dostávají lépe při šlehání do lepšího objemu, než úplně čerstvá vejce.
- Mísa, ve které šleháte bílky (nejen na dort Pavlova) musí být absolutně suchá a čistá. Nesmí v ní být žádný tuk, ani mastný filtr.
- Po vyšlehání bílků si dejte opravdu záležet na postupném přidávání a zašlehávání cukru. Pokud se tento proces budete snažit jakkoliv urychlit, začne vám těsto řídnout.
- Nesnažte se urychlit pečení přidáním teploty nad 100°C. Perfektně upečený korpus na dort Pavlova je sněhově bílý, na povrchu křupavý a uvnitř se strukturou podobá marshmallow. Pokud přesáhnete teplotu, korpus Vám zežloutne / zhnědne.

Pavlova nadýchaný sněhový dort s ovocem
Ingredience
Korpus
- 4 ks vaječných bílků
- 240 g moučkového cukru
- 1/2 ks citronu (šťávy z něj) + kúra
- 20 g bramborový škrob
Krém
- 200 ml smetany ke šlehání 31%
- 200 g mascarpone
- 1 lžíce cukru moučka
- 1 lžička vanilkového extraktu
Zdobení
- jahody, borůvky, kumquat
- čerstvé listy máty
- kúra z limety
Instrukce
- Předehřejte troubu na 100 °C.
- Vyšlehejte bílky s citronovou šťávou do polotuha.
- Přidejte postupně po lžicích cukr a zašlehávejte do tuha. Ke konci přidejte škrob s citronovou kúrou a zamíchejte.
- TVAR DORTU:– varianta 1: obkreslete si talíř na pečícím papíře obyčejnou tužkou. Stranu, kde jste kreslili, otočte dolů, ať vám po upečení nezůstane ze spod dortu. Těsto nandejte lžicí do kruhu a snažte se rovnat do roviny, kraje nemusí být uhlazené.– varianta 2 (viz fotka v receptu): těsto si nandejte do zdobícího sáčku s hladkou špičkou bez vroubků. Začněte z kraje kruhu dělat kuličky, které koncem tahu vždy protáhněte do tvaru slzy do středu viz. obrázek níže. Takto udělejte 2 vrstvy, aby byl dort vysoký cca 6-8 cm.Uprostřed byste měli udělat lžicí prohluběň, aby byly okraje vyšší než střed, který se bude po upečení plnit krémem.
- Vložte do předehřáté trouby a sušte 3-4 hodiny, dokud není Pavlova na povrchu zcela suchá. Správná Pavlova je na povrchu křupavá, uvnitř se táhne trošku jako mashmallow. Pečení NEURYCHLUJTE zvýšením teploty, protože můžete těsto spálit, v lepším případě vám sněhově bílé těsto chytne nažloutlou / nahnědlou barvu.
- Během pečení neotvírejte troubu, aby vám těsto nesplasklo. Po upečení nechte vychladnout ve vypnuté troubě. Postupným snižováním teploty v troubě se bude těsto ještě jemně dosušovat.
- Po vychladnutí vyšlehejte šlehačku s moučkovým cukrem. Postupně přidávejte po lžíci mascarpone, které vždy opatrně promíchejte. Takto opakujte, dokud nepřimícháte celé mascarpone.Finálně přidejte vanilkový extrakt a naneste na korpus. Opět máte 2 varianty – buď lžicí, nebo hezky sofistikovaně zdobičkou stejným způsobem jako u varianty č.2 při práci s těstem.
- Poté přidejte i ovoce s mátou a nechte alespoň hodinu před podáváním odležet v lednici. Ideální je jíst Pavlovu až druhý den, protože sněhové těsto bude trošku vláčnější než hned po upečení.
Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!
Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!