Hledáte recept na dokonalou mramorovou bábovku, která je vláčná, nadýchaná a vždy se povede? Tento tradiční dezert s čokoládovou polevou okouzlí každého, ať už ho připravujete k odpolední kávě nebo na slavnostní stůl. Připravte se na jednoduchý postup a pár užitečných tipů, díky kterým bude vaše bábovka perfektní.
Proč je tato vláčná bábovka nejlepší?
Tento recept je léty prověřená klasika, která spojuje nadýchanou strukturu těsta s výraznou chutí kakaa a čokoládové polevy. Díky jednoduchým surovinám a postupu je vhodný i pro začátečníky. A navíc – výsledkem je bábovka, která se nerozpadá, ale krásně drží tvar a zůstává dlouho vláčná.
Výběr mouky
Protože druhů mouky je velké množství, jak u nás, tak ve světě. A to ne jen v hrubosti mletí.
Pokud budete chtít namíchat hladkou mouku například s celozrnou, nebo špaldovou, abyste dodali receptu více živin, doporučuji vyzkoušet poměr 1:1.
Oříšky, nebo kousky čokolády
Protože se může stát, že vám tento recept zachutná tak, že budete péct jednu bábovku za druhou, můžete vyzkoušet různé obměny. Například přidat do syrového těsta nasekané ořechy nebo celé kousky čokolády. Do tohoto receptu doporučuji vmíchat přibližně 80 g nasekané náplně.
Suroviny při pokojové teplotě
Vejce a máslo musí mít pokojovou teplotu, jinak se může těsto srazit a dělat hrudky. Vyndejte proto vejce a máslo dostatečně dlouho před pečením z lednice.

Recept na nekynutou mramorovu bábovku
Ingredience
Bábovka
- 450 g polohrubé mouky
- 350 ml mléka
- 310 g cukru krupice
- 160 g másla rozpuštěného
- 2 ks vejce
- 20 g vanilkového cukru
- 12 g kypřícího prášku do pečiva
- 10 g holandského kakaa
Poleva
- 125 ml smetany ke šlehání
- 100 g tmavé čokolády
- 2 lžíce másla
- kešu nebo lískové oříšky volitelné na ozdobu
Instrukce
Bábovka
- Rozehřejte si troubu na 180°C. Rozpusťte si máslo, poté nechte chvilku chladnout.
- Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou.
- V míse vyšlehejte vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem. Postupně přilévejte rozpuštěné máslo.
- Vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Nakonec přidejte mléko a pořádně zamíchejte v jednolitou hmotu bez hrudek.
- Odeberte 1/3 těsta do jiné mísy a přimíchejte kakao.
- Do vysypané formy nalejte 1/2 světlého těsta, poté těsto s kakaem a nakonec zbytek světlého těsta.
- Bábovku pečte 45 minut. Její propečenost vyzkoušejte špejlí – pokud na špejli zůstane těsto, pečte dál. Pokud se na špejli těsto už nelepí – bábovka je hotová.
- Po upečení nechte bábovku chvilku chladnout a poté jí vyklopte. Dělá se to tak, že na bábovku ve formě položíte velký talíř. Talíř i formu pevně uchopíte a opatrně otočíte formu vzhůru. Bábovka pak sama povolí a zůstane na servírovacím talíři.
Poleva
- V malém hrnci přiveďte k varu smetanu.
- Do teplu vzorné misky přidejte nalámanou čokoládu s máslem a přelijte vroucí smetnou. Promíchejte dohladka a nechte 1-2 min odpočinout.
- Hotovou polevou pak přelijte vychladlou bábovku.
- Navrch můžete libovolně dozdobit, já použila drcené kešu oříšky.

Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!
Vyzkoušeli jste tento recept na mramorovou bábovku? Napište mi, jak se vám povedla, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!