Borůvkový pletenec z kynutého těsta

Mám pro vás zase jeden tip na super sladký pečení! Jde o kynuté těsto promazané ovocným pyré, nebo někdo používá třeba nutellu.
Když jsem to upekla prvně, šla jsem na pás, aby pletenec vychladl. Než jsem doběhala, přišel Luky s talířkem a říkal: „Nechal jsem ti tam poslední kousek na ochutnání“. Vypnu pás a nevěřícně k tomu docupitám a koukám, že to fakt skoro celý snědl na posezení. 😊

Borůvkový pletenec z kynutého těsta

Počet porcí 4
Čas přípravy 1 hodina 20 minutes

Ingredience

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 140 ml plnotučného mléka
  • 2 ks žloutky
  • 100 g másla + na vymazání plechu
  • 15 g droždí
  • 40 g cukru krystal
  • špetka soli

Borůvkové pyré

  • 300 g mražených lesních borůvek
  • 80 g cukru krystal

Instrukce

  • Borůvky s cukrem dejte do rendlíku a na mírném plameni přiveďte k varu.
    Nechte asi 10 minut vařit. Poté nechejte borůvky trochu zchladnout a propasírujte přes síto.
  • Do vysoké nádoby si rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a vlažné mléko o teplotě cca 30°C. Promíchejte, nádobu zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě 30 minut.
  • Rozpusťte máslo v malém kastrůlku. Dejte ho stranou , aby trochu vychladlo během čekání na kvásek a nespálilo kvasinky z kvásku.
  • Předehřejte troubu na 200°C.
  • Do velké mísy dejte mouku, zbytek cukru, který patří do těsta, vlažné rozpuštěné máslo, sůl, žloutky a vzešlý kvásek. Začněte zadělávat těsto, buď hnětací metlou u robota nebo vařečkou.
  • To, že jsou všechny suroviny spojené, neznamená, že máte pořádně zadělané těsto. Těsto by mělo být hezky hladké a bez hrudek.
    Podmoučete vál a vyválejte těsto do obdélníku.
  • Vyválené těsto promažte borůvovým pyré cca 2 mm vrstvou.
  • Těsto srolujte z delší strany do tvaru rolády. Vezměte nůž a rozkrojte těsto podélně ve středu tak, že vzniknou 2 dlouhé kusy.
    Ty kusy spojte a pleťte je otevřenou stranou s náplní nahoru jako dvojcopánek. Takto spojený pletenec dávejte do vymazaný formy a pečte v troubě do zlatova cca 20 min na 200°C.

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Zanechte mi dole komentář a tagněte mě na instagramu @inkitchenwithzuz a použijte hastag #inkitchenwithzuz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Zavřít
Cook & Write with ♥️. Eatonomy © Copyright 2020. All rights reserved.
Zavřít