Do teplých letních dní jedinečný, osvěžující, rychlý a levný salát! Ano, řeč je o melounovém salátu.
Existuje mnoho druhů tohoto salátu, ale tenhle je oblíbený u nás.
Dejte si jen pozor, ať je salát před podáváním opravdu pěkně vychlazený, až pak dostává ty správný chutě.
Jinak pro vás mám i pár zajímavostí o melounech:
– vodní meloun se řadí společně s dýní mezi zeleninu
– pocházejí z Egypta, kde se pěstovaly už před 5000 lety
– jsou velkým zdrojem tekutin (obsahují 92 % vody)
– jejich pecky obsahují vysoký podíl hořčíku a zinku
– jedlá je i jejich kůra, ale moc se nejí kvůli její kyselé chuti
– jejich největším vývozcem na světě je Čína
– existuje přes 300 druhů melounů, do obchodů se jich dostává však minimum

Ingredience
- 1/2 ks melounu vychlazeného
- 1 ks salátová okurka vychlazené
- 200 g balkánský sýr
- 1 ks střední červené cibule
- 1 hrst nasekané máty
- 1 hrst opražených dýňových semínek
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce limetové šťávy
- sůl, pepř
Instrukce
- Meloun pokrájejte očistěte od semínek a nakrájejte na kostky a dejte do mísy.
- Na kostičky pokrájejte také okurku a balkánský sýr, také přidejte do mísy.
- Cibuli nakrájejte na co nejtenčí plátky (já jsem na to použila mandolínu, docílila jsem tak opravdu tenkých plátků) a přidejte do mísy společně s nakrájenou mátou, limetovou šťávou, olivovým olejem a promíchejte.
- Dochuťte solí, pepřem a podávejte ho vychlazený s opraženými dýňovými semínky.
Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!
Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!