Příprava rychlejší než u palačinek, ano to je známý french toast. Zároveň je to skvělý způsob jak spotřebovat zbytky starého pečiva – toastového chleba, vánočky či mazance.
French toast je dle svého názvu mylně historicky připisován Francii. Nicméně první zmínka o francouzském toastu pochází překvapivě z římské kuchařky „Apicius“. Termín francouzský získal podle receptury, kde se toastový chléb máčel ve směsi vína, cukru a pomerančového džusu. Základními surovinami dnes známého receptu na french toast jsou: starší pečivo, mléko a vejce smažené do zlatova.
Poté můžete u receptu dělat nekonečno obměn podle toho co máte rádi. Do směsi mléka s vejci můžete přidat skořici nebo kardamom. Na vrch můžete dávat sezónní ovoce nebo jak jsem připravila do receptu já, karamelizované banány, jahody a javorový sirup.
Ideální kombinací k tomuto křupavému a sladkému chodu je čerstvě vymačkaný pomerančový džus – no taková víkendová brunchová idylka že? 🥞
Známý je také s arašídovým máslem, pekanovými ořechy, vaječným koňakem, bílým jogurtem nebo dokonce i šlehačkou.

French toast recept s čerstvým ovocem a javorovým sirupem
Ingredience
- 2 ks vejce
- 150 ml mléka
- 25 g moučkového cukru
- 1 lžička skořice
- 25 g másla
- 4 ks bílého toastového chleba můžete použít i třeba vánočku nebo mazanec
- 4 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 1 ks banán
- 200 g čerstvých jahod můžete použít i třeba borůvky nebo maliny
- skořicový cukr na posypání (moučkový cukr se skořicí)
- zakysaná smetana na podávání
Instrukce
- Rozkrájejte banán na plátky a s minimem másla osmažte z obou stran do zlatova. Toho másla opravdu jen trošku, nepotřebujete je mít mastné, jen zkaramelizované.
- Do mělkčí mísy přidejte mléko, vejce, cukr, skořici a důkladně prošlehejte pomocí metly nebo mixéru.
- Na litinové pánvi rozehřejte 1/4 másla.
- Ponořte kousek chleba do směsi z obou stran. Poté přidejte namočené chleby a smažte po dobu 1-2 minuty z každé strany do zlatova.
- Hotové francouzské toasty podávejte přelité sirupem, zakysanou smetanou, nakrájenými banány a čerstvým sezónním ovocem.
Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!
Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!