Populární louhované preclíky jsou známé už od středověku a to především v německy hovořících zemích.
Svojí typickou barvu a chuť dostávají především díky louhování ve vodě se sodou ještě před samotným upečením. Protože je těsto z pšeničné mouky (bílé), takto tmavé barvy byste bez louhování nikdy nedosáhli.
Populární jsou především samotné nebo s čerstvým máslem a perfektně vychlazeným pivem. 🍺 Já jsem si pro Vás připravila navíc recept na sýrový dip, abyste je měli do čeho namáčet. 😊
Bavorské preclíky jsem udělala do receptu trošku menší, ale kdo chcete, můžete si těsto vyválet na delší válečky a vytvořit tak větší mezery mezi těstem a spoji. 🥨

Bavorské louhované preclíky a extra sýrový dip
Ingredience
Preclíky
- 140 ml plnotučného mléka
- 2,5 lžíce cukru
- 9 g čerstvých kvasnic
- 560 g hladké mouky
- 2,5 lžičky soli
- 52 g másla pokojové teploty
- 150 ml piva pokojové teploty, já používám Pilsner Urquell
- 1 ks vejce na potření
- hrubozrnná sůl na dozdobení
Sýrový dip
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 30 g másla
- 240 ml plnotučného mléka
- 185 g sýru čedar
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 1 lžička hořčice krémžské
- špetka kajenského pepře opatrně, postupně ochutnávejte, ať to nemáte moc pikantní
- sůl a pepř na dochucení
Na louhování
- 52 g jedlé sody
Instrukce
Preclíky
- Smíchejte vlažné mléko (do 30°C, ať nezničíte kvasinky) s jednou polévkovou lžící cukru a droždím do větší mísy. Nechte stranou alespoň 15 minut odpočinout a vzejít kvásek.
- Do hnětací mísy přidejte zbývající cukr, mouku, sůl, máslo a krátce promíchejte, aby se spojily.
- Přidejte kvásek a pivo do hnětací mísy a hněťte 4-5 minut, dokud se těsto nezačne spojovat. Po té zvyšte hnětač na střední rychlost a hněťte dalších 15 minut, dokud nebude těsto hladké a pružné. (Pokud máte méně výkonný hnětač, hněťte vždy cca 3-4 minuty, nechte přístroj chvilku odpočinout a takhle několikrát opakujte.)
- Hotové těsto vytvarujte do tvaru koule a dejte do mírně naolejované mísy. Zakryjte folií a nechejte na teplém místě kynout 45 minut. Těsto by mělo téměř zdvojnásobit objem. Během kynutí si můžete připravit sýrový dip.
- Těsto vyndejte z mísy na pracovní plochu (bez mouky). Odvažte si 12 stejně velkých kuliček (cca po 80 g).
- Kuličky přikryjte fólií, ať těsto neosychá. Postupně si berte kuličku po kuličce a vyválejte je do dlouhých válečků, ze kterých vytvořte preclíky. Vezměte váleček, dejte ho do tvaru "U" a spojte je ve středu válečku. Na spoj jemně zatlačte prstem. Preclíky dávejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Preclíky opět přikryjte folií a nechte odpočinout dalších 30 minut.
- Předehřejte troubu na 240°C.
- Mezitím si připravte louhovací lázeň. Do velké wok pánve nebo širokého hrnce přidejte jedlou sodu s přibližně 6 hrnky vody a přiveďte k varu. Po té vypněte.
- Vezměte si placatou obracečku, na kterou opatrně dejte preclík a ponořte ho do lázně vrchem dolů na 10 s. Poté obracečkou opatrně obraťte a louhujte dalších 10 s. Vždy pracujte jen s jedním preclíkem, je to rychlý proces. Při obracení si dávejte pozor, aby se vám preclíky "nerozvázaly". Připravené preclíky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Preclíky potřete rozšlehaným vajíčkem. Pomocí ostrého nože nebo žiletky udělejte do zaoblených částí 2-3 drobné cca 2 cm dlouhé řezy – ne moc hluboké.Preclíky posolte hrubozrnnou solí.
- Preclíky dejte do předehřáté trouby a pečte 9-10 minut, dokud nejsou zlatohnědé.
Sýrový dip
- V nepřilnavém hrnci rozpusťte máslo a poté přidejte mouku, kterou dobře promíchejte a vařte cca 1-2 minuty při střední teplotě, dokud není směs lehce pěnivá.
- Mimo vařič přidejte a dobře promíchejte mléko, aby se vše hezky spojilo. Poté vraťte na vařič a vařte 4 – 5 minut, dokud není mléko horké. Poté za stálého míchání přimíchejte nastrouhaný sýr, dokud směs nezhoustne. Pokud bude dip moc hustý, jemně vmíchejte ještě trochu mléka. Pokud naopak, přidejte trochu sýru.
- Dip dochuťte solí, pepřem, uzenou paprikou a hořčicí. Kdo má rád, tak i špetkou kajenského pepře.
- Dip skladujte v lednici.
Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!
Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!.