Vydlabávání dýní sice není původem česká tradice, ale každým rokem je u nás čím dál více populárnější. Oficiálně by se měla dýně pomocí svíčky rozsvicet až 31. října, na Halloween. Tato dekorace měla dle tradice odhánět během noci Všech svatých duchy zemřelých. Proto ji i většina lidí nechává na okenních parapetech, nebo u vchodových dvěří.
Jak správně dýni vydlabat a vyřezat, aby vám vydržela co nejdříve a nezplesnivěla hned druhý den, sepisuji níže

1. VYKROJENÍ HORNÍHO OTVORU
– vykrojte kulatý nebo zubatý otvor, kterým budete dávat do dýně svíčku,
– dejte pozor, aby vrch nepropadal dovnitř dýně, to se vám povede díky šikmým řezům.
2. VYDLABÁNÍ
– pomocí ostré velké lžíce vydlabejte všechnu dužinu (kdo máte ruční šlehač, použijte ho, pomůže vám rychleji oddělit dužinu od kůry),
– jakmile odstraníte dužinu se semínky, ještě trošku berte lžící trošku stěn, ale pozor, ať nemáte tu kůru pak zbytečně tenkou.
3. VYŘEZÁVÁNÍ TVARU
– určitě si vystačíte jen s ostrým a tenkým vykošťovacím nožíkem, lžící a fixou,
– my jsme ale doma použili pro přesnější „řezy“ a rychlejší práci aku vrtačku, malinkou pilku a brusný papír s hrubostí 60 a 120 na zahlazení okrajů.

4. NÁČRT
– předtím, než začnete vyřezávat obličej, projděte si například inspiraci na pinterestu a lihovkou si ho předkreslete (můžete i na několik pokusů, protože lihovka jde z dýně umýt pomocí odlakovače).
5. VYŘEZÁVÁNÍ
– buďte opatrní, ať vám kůra nepraskne,
– jednotlivé řezy neřezejte rovně, ale šikmo do boků kůry (tím si opticky zvětšíte vykrojené části).
6. UCHOVÁVÁNÍ, PRODLOUŽENÍ ŽIVOTNOSTI HALLOWEENSKÉ DÝNĚ
– hned po vyřezání se doporučuje dýni vymýt a namočit na pár hodin do vody, protože jakmile tam dáme svíčku, začne dýně rychle vysychat,
– k vodě, ve které máčíte dýni můžete přidat například 1 víčko sava, které zabrání ryhlému plesnivění,
– poté řezy namažte nějakým tukem, ideálně vazelínou, ať nezačnou okorávat,
– dýni mějte ideálně venku, kde je chladněji než při pokojové teplotě.

Líbil se Vám tento příspěvek?
Zanechte mi dole komentář nebo tagněte mě na instagramu @eatonomy_blog a použijte hastag #Eatonomy.