Co s cuketou v létě? Mnoho z vás, kdo je doma pěstuje, řeší tuto otázku velmi často.
Mimo recepty naslano, kterých je s cuketou nad nesčetné množství, existuje i mnoho receptů sladkých. Jeden takový jsem si pro vás připravila.
Jedná se o tradiční cuketový perník podle mojí maminky, mamka ho ještě polévá čokoládou a zasypává oříšky nebo kokosem. I když maminčinu verzi zbožňuji, připravila jsem drobné osvěžení tohoto receptu v podobě mascarpone krému.
Cuketa jako taková v těstě zaručí po upečení krásnou vláčnost, tak jako to znáte například u jablek. Oproti jablkům však nemá moc žádnou výraznou chuť, proto je potřeba ji vždy podpořit nějakým kořením či zajímavým krémem.
Mascarpone krém jsem si dala do cukrářské zdobičky a každý kousek ozdobila opakovaným pohybem zprava doleva. Avšak můžete ten krém jen rovnoměrně rozetřít po celé délce buchty a nakrájet až potom.

Cuketová buchta s mascarpone
Ingredience
Těsto
- 250 g polohrubé mouky
- 130 g cukr krystal
- 80 ml řepkového oleje
- 1 lžíce holandského kakaa 7 g
- 1/2 sáčku prášku do pečiva 6 g
- 200 g nastoruhané cukety
- ořechy volitelné
Krém
- 125 g mascarpone
- 25 g másla
- 10 g moučkového cukru
- 0,5 lžičky skořice
- 0,5 lžíce limetové šťávy
Instrukce
Cuketový perník
- Předehřejte troubu na 180°C.
- V hnětací míse smíchejte všechny suroviny na těsto. Kdo máte rád oříšky, můžete je tam také přidat.
- Těsto nalijte do vymazané formy, já použila vyšší a menší (30×20 cm).
- Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 30 min na 180 °C.Propečenost buchty ověřte tak, že do ní na několika místech píchnete špejlí. Pokud je propečená málo, bude se na špejli lepit těsto.
Krém z mascarpone
- Rozpusťte si máslo a nechte ho trošku vychladnout.
- Smíchejte všechny suroviny potřebné pro krém.
- Mascarpone krém si dejte do cukrářské zdobičky a každý kousek ozdobte opakovaným pohybem zprava doleva jako na fotce.Avšak můžete případně ten krém jen rovnoměrně rozetřít po celé délce buchty a nakrájet na jednotlivé kousky až potom.
Vyzkoušejte recept a podělte se o výsledek!
Vyzkoušeli jste tento recept? Napište mi, jak se vám povedl, nebo sdílejte fotku na Instagramu s hashtagem #Eatonomy, nebo mě tam přímo označte @eatonomy_blog
Budu se těšit se na vaše sladké výtvory!